EMEA tržište tableta u drugom kvartalu zabilježilo blagi pad

EMEA tržište tableta u drugom kvartalu zabilježilo blagi pad

Foto: DepositPhotos

Isporuke tableta na tržištu Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) u drugom kvartalu ove godine dostigle su 11,8 milijuna jedinica, što je pad od 1,7 posto na godišnjoj razini, navodi u svom izvješću IDC.

Riječ je o prvom negativnom kvartalu otkako traje pandemija koronavirusa, a razlog za to jest usporavanje potražnje u potrošačkom segmentu. Bez obzira na to, broj isporuka značajno je iznad onog prije početka pandemije pa optimizam i dalje postoji. Konkretnije, u odnosu na drugi kvartal 2019., isporučeno je 22,4 posto više tableta na EMEA tržištu.

Također, u drugom kvartalu prošle godine uslijedio je prvi lockdwon i zbio se na globalnoj razini, malo tko je za njega bio spreman i potražnja je probila sve dotad postojeće granice. Zato je iznimno teško uspoređivati se s njim, ali svejedno je tržište zabilježilo tek minoran pad, što sugerira da tableti i dalje igraju bitnu ulogu u svakodnevici. Kako na razini pojedinaca, tako i na razini organizacija, odnosno, industrija.

Pritom, Samsung je na EMEA tržištu lider, što ne čudi jer i inače ima tu poziciju na tržištima koje tek ispunjavaju potencijal. Na onim etabliranim tržištima, suvereni lider je Apple. No, na EMEA drži drugu poziciju. Lenovo je treći, a sve jer je kapitalizirao lošu situaciju za posrnuli Huawei, kojeg je prestigao i TCL, kompanija s prvim "boravkom" u društvu pet najjačih. Na petom mjestu je Amazon.

Što se tiče prognoza za drugu polovicu ove godine, ići će dalje u negativnom smjeru. Trebalo bi biti isporučeno 24,3 milijuna uređaja, što je pad od 10,9 posto na godišnjoj razini. Očekivano, obrazovni sektor ispunio je kvotu potražnje i neće tako skoro mijenjati postojeće uređaje. Na razini cijele godine uslijedit će sitan pad od 1,1 posto, ali do 2025. trebalo bismo svjedočiti rastu složene godišnje stope rasta (CAGR) od 6,3 posto i to ponajviše zahvaljujući komercijalnom segmentu.

Još iz kategorije

Ciljanim oglasima Google Adsa prevaranti se domogli preko 500 tisuća dolara u kriptovalutama

Ciljanim oglasima Google Adsa prevaranti se domogli preko 500 tisuća dolara u kriptovalutama

08.12.2021.

Kibernetički kriminalci uspjeli su kreirati novi tip phishing napada, koji je koristi e-mail poruke, ali svejedno je toliko unosan da je u prvom valu donio 500.000 američkih dolara u vrijednosti kriptovaluta.

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi u 2021. iznosi 15 tisuća eura

07.12.2021.

Prosječna kupovna moć po stanovniku u Europi za ovu godinu iznosi 15.055 eura, navodi GfK u najnovijem istraživanju temeljenom na 42 zemlje Starog kontinenta.

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

Znanstvenici pokušavaju naučiti robote društvenim vještinama

06.12.2021.

Roboti koje možemo gledati u filmovima poznati su po tome da pomažu ljudima, odnosno, da imaju ljudske sposobnosti u motoričkom i mentalnom smislu, što ih nekako ozbiljnijima u smislu na koji ih doživljavamo. U stvarnosti, to nije slučaj...