Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Foto: DepositPhotos

Poduzetnik Elon Musk u danima bez prisustva u Tesli bavi se raznim stvarima, mnogo komunicira s ljudima putem društvenih mreža, gostuje na raspravama i konferencijama, a ni pojavljivanje u medijima nije mu strano. Čovjek želi ispuniti svoje dane i uz sve navedeno odlučio je preimenovati svoj “svemirski brod” namijenjen letu na Mars.

Dosadašnje ime glasilo je BFR, a po novom zvat će se Starship (hrv., Svemirski brod). Iako, donji dio trupa imat će zasebno ime, što dodatno zbunjuje i potvrđuje da je u ovakvim slučajevima podosta teško pratiti Muskov tijek misli. Ipak, kad se zagrebe malo dublje, BFR je oduvijek bilo pomalo neobično i bez obzira što je Muskova kompanija SpaceX inzistirala da je to skraćenica za Big Falcon Rocket, slovo "F" nekako se stalno isticalo u eksplicitnom smislu.

"Mijenjam BFR u Starship", napisao je Musk kratko na Twitteru, ali ubrzo se nadovezao:

"Tehnički, imat će dva dijela. Starship će se zvati gornji dio, a Super Heavy će se zvati raketni pogon potreban za lansiranje van Zemljine orbite."

Kako god, najbitnije u cijeloj priči jest ono za što Spaceship koristi, a to je misija na Mars. Ipak, prije toga je za cilj voziti turiste oko mjeseca za ukupno pet milijardi američkih dolara po turi. Interes već postoji, neki tajkuni su se javili i voljeli bi biti prvi dijelom Spaceshipa kad on "zaplovi" oko mjeseca 2023. godine. Ali, uvijek Muskove prognoze treba uzimati s dozom opreza.

Također, ne treba zbog tih turističkih tura zanemariti da je prvotni cilj, koji je okupio investitore oko SpaceX bila misija na Mars - jednosmjerna. To je ono što treba ispuniti i to je ono što bi Muska uistinu izdvojilo u povijesnom smislu. Ako pak sve ostane na turističkim turama, Musk će ući u povijest kao samo još jedan od sposobnih milijardera...

Još iz kategorije

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

24.05.2019. komentiraj

Budućnost kvantnog računalstva moglo bi biti svjetlo, odnosno, uspjeh koji se u tehnološkom smislu postigao na holografskom području. Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, ali zbog načina na koji se emitira svjetlost, odnosno ponašaju iza granica valnih duljina, otvaraju se vrata za rad s podacima kvantnog računalstva.