Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship
DepositPhotos

Poduzetnik Elon Musk u danima bez prisustva u Tesli bavi se raznim stvarima, mnogo komunicira s ljudima putem društvenih mreža, gostuje na raspravama i konferencijama, a ni pojavljivanje u medijima nije mu strano. Čovjek želi ispuniti svoje dane i uz sve navedeno odlučio je preimenovati svoj “svemirski brod“ namijenjen letu na Mars.

Dosadašnje ime glasilo je BFR, a po novom zvat će se Starship (hrv., Svemirski brod). Iako, donji dio trupa imat će zasebno ime, što dodatno zbunjuje i potvrđuje da je u ovakvim slučajevima podosta teško pratiti Muskov tijek misli. Ipak, kad se zagrebe malo dublje, BFR je oduvijek bilo pomalo neobično i bez obzira što je Muskova kompanija SpaceX inzistirala da je to skraćenica za Big Falcon Rocket, slovo "F" nekako se stalno isticalo u eksplicitnom smislu.

"Mijenjam BFR u Starship, napisao je Musk kratko na Twitteru, ali ubrzo se nadovezao:

"Tehnički, imat će dva dijela. Starship će se zvati gornji dio, a Super Heavy će se zvati raketni pogon potreban za lansiranje van Zemljine orbite.

Kako god, najbitnije u cijeloj priči jest ono za što Spaceship koristi, a to je misija na Mars. Ipak, prije toga je za cilj voziti turiste oko mjeseca za ukupno pet milijardi američkih dolara po turi. Interes već postoji, neki tajkuni su se javili i voljeli bi biti prvi dijelom Spaceshipa kad on "zaplovi" oko mjeseca 2023. godine. Ali, uvijek Muskove prognoze treba uzimati s dozom opreza.

Također, ne treba zbog tih turističkih tura zanemariti da je prvotni cilj, koji je okupio investitore oko SpaceX bila misija na Mars - jednosmjerna. To je ono što treba ispuniti i to je ono što bi Muska uistinu izdvojilo u povijesnom smislu. Ako pak sve ostane na turističkim turama, Musk će ući u povijest kao samo još jedan od sposobnih milijardera...