Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Foto: DepositPhotos

Poduzetnik Elon Musk u danima bez prisustva u Tesli bavi se raznim stvarima, mnogo komunicira s ljudima putem društvenih mreža, gostuje na raspravama i konferencijama, a ni pojavljivanje u medijima nije mu strano. Čovjek želi ispuniti svoje dane i uz sve navedeno odlučio je preimenovati svoj “svemirski brod” namijenjen letu na Mars.

Dosadašnje ime glasilo je BFR, a po novom zvat će se Starship (hrv., Svemirski brod). Iako, donji dio trupa imat će zasebno ime, što dodatno zbunjuje i potvrđuje da je u ovakvim slučajevima podosta teško pratiti Muskov tijek misli. Ipak, kad se zagrebe malo dublje, BFR je oduvijek bilo pomalo neobično i bez obzira što je Muskova kompanija SpaceX inzistirala da je to skraćenica za Big Falcon Rocket, slovo "F" nekako se stalno isticalo u eksplicitnom smislu.

"Mijenjam BFR u Starship", napisao je Musk kratko na Twitteru, ali ubrzo se nadovezao:

"Tehnički, imat će dva dijela. Starship će se zvati gornji dio, a Super Heavy će se zvati raketni pogon potreban za lansiranje van Zemljine orbite."

Kako god, najbitnije u cijeloj priči jest ono za što Spaceship koristi, a to je misija na Mars. Ipak, prije toga je za cilj voziti turiste oko mjeseca za ukupno pet milijardi američkih dolara po turi. Interes već postoji, neki tajkuni su se javili i voljeli bi biti prvi dijelom Spaceshipa kad on "zaplovi" oko mjeseca 2023. godine. Ali, uvijek Muskove prognoze treba uzimati s dozom opreza.

Također, ne treba zbog tih turističkih tura zanemariti da je prvotni cilj, koji je okupio investitore oko SpaceX bila misija na Mars - jednosmjerna. To je ono što treba ispuniti i to je ono što bi Muska uistinu izdvojilo u povijesnom smislu. Ako pak sve ostane na turističkim turama, Musk će ući u povijest kao samo još jedan od sposobnih milijardera...

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.