Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Elon Musk preimenovao svoju raketu BFR u Starship

Foto: DepositPhotos

Poduzetnik Elon Musk u danima bez prisustva u Tesli bavi se raznim stvarima, mnogo komunicira s ljudima putem društvenih mreža, gostuje na raspravama i konferencijama, a ni pojavljivanje u medijima nije mu strano. Čovjek želi ispuniti svoje dane i uz sve navedeno odlučio je preimenovati svoj “svemirski brod” namijenjen letu na Mars.

Dosadašnje ime glasilo je BFR, a po novom zvat će se Starship (hrv., Svemirski brod). Iako, donji dio trupa imat će zasebno ime, što dodatno zbunjuje i potvrđuje da je u ovakvim slučajevima podosta teško pratiti Muskov tijek misli. Ipak, kad se zagrebe malo dublje, BFR je oduvijek bilo pomalo neobično i bez obzira što je Muskova kompanija SpaceX inzistirala da je to skraćenica za Big Falcon Rocket, slovo "F" nekako se stalno isticalo u eksplicitnom smislu.

"Mijenjam BFR u Starship", napisao je Musk kratko na Twitteru, ali ubrzo se nadovezao:

"Tehnički, imat će dva dijela. Starship će se zvati gornji dio, a Super Heavy će se zvati raketni pogon potreban za lansiranje van Zemljine orbite."

Kako god, najbitnije u cijeloj priči jest ono za što Spaceship koristi, a to je misija na Mars. Ipak, prije toga je za cilj voziti turiste oko mjeseca za ukupno pet milijardi američkih dolara po turi. Interes već postoji, neki tajkuni su se javili i voljeli bi biti prvi dijelom Spaceshipa kad on "zaplovi" oko mjeseca 2023. godine. Ali, uvijek Muskove prognoze treba uzimati s dozom opreza.

Također, ne treba zbog tih turističkih tura zanemariti da je prvotni cilj, koji je okupio investitore oko SpaceX bila misija na Mars - jednosmjerna. To je ono što treba ispuniti i to je ono što bi Muska uistinu izdvojilo u povijesnom smislu. Ako pak sve ostane na turističkim turama, Musk će ući u povijest kao samo još jedan od sposobnih milijardera...

Još iz kategorije

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

20.02.2019. komentiraj

Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto, pokazuje istraživanje tvrtke Lemax provedeno krajem prošle godine godine s ciljem prikupljanja informacija o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna neto plaća za middle menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za senior menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

19.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) od 1997. godine i šahovskih partija s Garijem Kasparovim uspješno pobjeđuje ljude u igrama. Kroz dva desetljeća to se potvrdilo u igrama kao Go ili Dota 2, što je svakako hvalevrijedno no jednostavno nije dovoljno i umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost ako po cijele dane igra igre i uči kako u njima pobijediti ljude.

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

19.02.2019. komentiraj

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.