Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji

Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji

Foto: DepositPhotos

Elon Musk i njegova fascinacija umjetnom inteligencijom nisu tajna, ali u posljednjem javnom nastupu uspio je nanovo iznenaditi, i to pitanjem koje bi postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji, kad bi imao priliku.

Gostovao je u podcastu Lexa Fridmana na temu umjetne inteligencije, između ostalog. Naime, sami razgovor traje više od pola sata, ali posebno intrigira taj jedan djelić jer Musk se nije odmah snašao. Na pitanje o tome što bi pitao AGI (Artificial General Intelligence) zamislio se 14 sekundi pa izbacio iz sebe:

"Što je izvan simulacije?"

Oni koji nisu upoznati s Muskovim teorijama, nisu odmah "pohvatali", ali sve je objašnjeno. Naime, teorija osnivača Tesle jest da živimo u simulaciji, koju su kreirala daleko naprednija bića od nas. A tako nešto navodio je po prvi put javno tijekom jedne konferencije prije tri godine.

"Teško da smo mi početna razina. Teško da je naša stvarnost početna razina. Zamislite da smo deset tisuća godina u budućnosti... Dakle, to je na evolucijskoj ljestvici beznačajno, ali ako gledamo napredak na svim tehnološkim razinama, moguće je da će u budućnosti video igre biti potpuno identične stvarnosti, a milijarde ljudi bi ih igralo na svojim konzolama", govorio je Musk.

Pojednostavljeno, Musk se priklanja mogućnosti da živimo u nekom svijetu sličnom kao onaj u Matrixu i misli da bi napredna umjetna inteligencija mogla donijeti odgovore o tome. Gleda na sve u jednom širem smislu, kroz samo postojanje Svemira. Postoji više od 13 milijardi godina i Musk sumnja da u njemu ne postoje toliko napredne civilizacije koje bi mogle napraviti sve to što vjeruje.

Takve teorije nisu novitet, a kreirali su ih David Bohm, kojem je mentor bio Albert Einstein, te Karl Pribram, neuropsiholog sa Sveučilišta Stanford. Samo, oni su se više bavili hologramima, dok je Musk prilagođeniji današnjem vremenu pa priča o videoigrama.

Cijeli podcast možete pogledati u nastavku:

Još iz kategorije

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

Bolt pokrenuo dvije nove usluge u Hrvatskoj – Bolt for Business i Bolt Comfort

25.06.2019. komentiraj

Bolt je uveo dvije nove usluge – Bolt for Business, portal koji omogućava tvrtkama da upravljaju i plaćaju sve svoje poslovne vožnje te uslugu Comfort koja privatnim i poslovnim korisnicima nudi udobnije vožnje u prostranijim osobnim automobilima.

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

Skok Huaweia na BrandZ ljestvici

24.06.2019. komentiraj

Huawei je ojačao svoju poziciju na vodećem globalnom indeksu brendova te tako povećao vrijednost svog brenda. BrandZ-ova godišnja studija 100 najvrjednijih globalnih brendova, koju je objavio istraživački tim WPP-a Kantar, rangira Huawei na 47. mjesto (skok za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu), s osam posto povećanja vrijednosti brenda. Ovo je četvrta godina zaredom da je Huawei uvršten među 50 najboljih.

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

Poznati pobjednici CS:GO i Dota2, kreće Hearthstone

23.06.2019. komentiraj

Vrhunac je 3. sezone A1 Adria League powered by ESL koja se igra online. Poznati su pobjednici CS:GO i Dota2. Što se tiče mobilnih igara, završile su kvalifikacije za Clash Royale i idućeg vikenda saznat ćemo pobjednika. Istovremeno će se igrati kvalifikacije za četvrtu igru – Hearthstone, najpopularniju digitalnu kartašku igru.