Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji

Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji
DepositPhotos

Elon Musk i njegova fascinacija umjetnom inteligencijom nisu tajna, ali u posljednjem javnom nastupu uspio je nanovo iznenaditi, i to pitanjem koje bi postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji, kad bi imao priliku.

Gostovao je u podcastu Lexa Fridmana na temu umjetne inteligencije, između ostalog. Naime, sami razgovor traje više od pola sata, ali posebno intrigira taj jedan djelić jer Musk se nije odmah snašao. Na pitanje o tome što bi pitao AGI (Artificial General Intelligence) zamislio se 14 sekundi pa izbacio iz sebe:

"Što je izvan simulacije?

Oni koji nisu upoznati s Muskovim teorijama, nisu odmah "pohvatali", ali sve je objašnjeno. Naime, teorija osnivača Tesle jest da živimo u simulaciji, koju su kreirala daleko naprednija bića od nas. A tako nešto navodio je po prvi put javno tijekom jedne konferencije prije tri godine.

"Teško da smo mi početna razina. Teško da je naša stvarnost početna razina. Zamislite da smo deset tisuća godina u budućnosti... Dakle, to je na evolucijskoj ljestvici beznačajno, ali ako gledamo napredak na svim tehnološkim razinama, moguće je da će u budućnosti video igre biti potpuno identične stvarnosti, a milijarde ljudi bi ih igralo na svojim konzolama, govorio je Musk.

Pojednostavljeno, Musk se priklanja mogućnosti da živimo u nekom svijetu sličnom kao onaj u Matrixu i misli da bi napredna umjetna inteligencija mogla donijeti odgovore o tome. Gleda na sve u jednom širem smislu, kroz samo postojanje Svemira. Postoji više od 13 milijardi godina i Musk sumnja da u njemu ne postoje toliko napredne civilizacije koje bi mogle napraviti sve to što vjeruje.

Takve teorije nisu novitet, a kreirali su ih David Bohm, kojem je mentor bio Albert Einstein, te Karl Pribram, neuropsiholog sa Sveučilišta Stanford. Samo, oni su se više bavili hologramima, dok je Musk prilagođeniji današnjem vremenu pa priča o videoigrama.

Cijeli podcast možete pogledati u nastavku: