Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji

Elon Musk otkrio koje bi pitanje postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji

Foto: DepositPhotos

Elon Musk i njegova fascinacija umjetnom inteligencijom nisu tajna, ali u posljednjem javnom nastupu uspio je nanovo iznenaditi, i to pitanjem koje bi postavio naprednoj umjetnoj inteligenciji, kad bi imao priliku.

Gostovao je u podcastu Lexa Fridmana na temu umjetne inteligencije, između ostalog. Naime, sami razgovor traje više od pola sata, ali posebno intrigira taj jedan djelić jer Musk se nije odmah snašao. Na pitanje o tome što bi pitao AGI (Artificial General Intelligence) zamislio se 14 sekundi pa izbacio iz sebe:

"Što je izvan simulacije?"

Oni koji nisu upoznati s Muskovim teorijama, nisu odmah "pohvatali", ali sve je objašnjeno. Naime, teorija osnivača Tesle jest da živimo u simulaciji, koju su kreirala daleko naprednija bića od nas. A tako nešto navodio je po prvi put javno tijekom jedne konferencije prije tri godine.

"Teško da smo mi početna razina. Teško da je naša stvarnost početna razina. Zamislite da smo deset tisuća godina u budućnosti... Dakle, to je na evolucijskoj ljestvici beznačajno, ali ako gledamo napredak na svim tehnološkim razinama, moguće je da će u budućnosti video igre biti potpuno identične stvarnosti, a milijarde ljudi bi ih igralo na svojim konzolama", govorio je Musk.

Pojednostavljeno, Musk se priklanja mogućnosti da živimo u nekom svijetu sličnom kao onaj u Matrixu i misli da bi napredna umjetna inteligencija mogla donijeti odgovore o tome. Gleda na sve u jednom širem smislu, kroz samo postojanje Svemira. Postoji više od 13 milijardi godina i Musk sumnja da u njemu ne postoje toliko napredne civilizacije koje bi mogle napraviti sve to što vjeruje.

Takve teorije nisu novitet, a kreirali su ih David Bohm, kojem je mentor bio Albert Einstein, te Karl Pribram, neuropsiholog sa Sveučilišta Stanford. Samo, oni su se više bavili hologramima, dok je Musk prilagođeniji današnjem vremenu pa priča o videoigrama.

Cijeli podcast možete pogledati u nastavku:

Još iz kategorije

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

18.11.2019. komentiraj

Prvi taktovi božićnih pjesama na radiju znak su da počinje blagdansko ludilo. Tele2 je zato u pravi trenutak pripremio najbolji izbor vrhunskih gadgeta za bezbrižnu kupnju i korisnicima omogućio mirne blagdane. Svi ljubitelji dobrih gadgeta ili oni koji planiraju kupnju takvih darova mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i provesti blagdane u istinskom veselju, u društvu najmilijih.

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

Digitalizirajte svoje poslovanje i ostanite konkurentni

18.11.2019. komentiraj

Najposjećenija konferencija Udruge HUP ICT pod nazivom Digitalna (R)evolucija, 5. veljače 2020. u zagrebačkoj Laubi po treći put će na jednom mjestu okupiti poduzetnike, vodeće stratege i kreatore digitalne ekonomije koji su složni u jednom – digitalizacija poslovanja i transformacija poslovnog okruženja ključna je za daljnji razvoj.

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

Računalna snaga potrebna za treniranje umjetne inteligencije raste 7 puta brže nego prije

18.11.2019. komentiraj

Analiza koju provodi OpenAI pokazala je da se sa svakim uspjehom na području umjetne inteligencije povećava potreba za računalnom moći koja bi procesuirala svaki idući napredak. Otišlo se do te mjere da je u ovom trenutku snaga potrebna za “treniranje” umjetne inteligencije gotovo sedam puta veća nego ikad prije.