Elementary OS 6.1 donosi poboljšano desktop iskustvo i nadogradnje za AppCenter

Elementary OS 6.1 donosi poboljšano desktop iskustvo i nadogradnje za AppCenter

Foto: Antonio Jularić

Elementary OS 6.0 bio je jako uzbudljiva verzija popularne Linux distribucije, a samo četiri mjeseca kasnije stigla je i verzijq 6.1, koja nudi također uzbudljive novitete.

Fokusiran je na poboljšanju produktivnosti, a sve jer se poslušalo zajednicu. Iako se ne može kazati da je nezadovoljna, naravno da je konstruktivno zagovarala promjene na bolje, gdje su one bile izvedive.

Ono čime se može OS 6.1 pohvaliti, jest bolje izveden tamni način rada (eng. dark mode), još bolje povezivanje s unaprijed postavljenim aplikacijama, a stigla je o nadogradnja aplikacija podržanih unutar AppCentera. Odsad je u ponudi dodatnih 90 "open-source" aplikacija koje bi trebale pomoći većini korisnika. Takav način rada dostupan je i na početnom zaslonu dobrodošlice (eng. welcome screen).

Ali, dok su to estetski detalji, inače ne najbitniji onima u Linux zajednici, sljedeća poboljšanja svakako su bolja za isticanje. Notifikacije i njihova poboljšanja otišla su u smjeru koji sad podržava ikonice pa će biti korisnije. I izgledati dobro, ako to nekome ipak jest jako bitno.

Kako bi se poboljšali privatnost i sigurnost, tu su Flatpak aplikacije, koje ne dolaze isključivo kao unaprijed postavljene već su dostupne i u Flatpack paketima unutar AppCentera.

Nisu zaboravljeni u ovoj priči ni oni koji imaju zaslone na dodir. Kao ni oni koji koriste touchpad. Jer, uvrštene su neke od gesta za interakciju kako bi se lakše navigiralo kroz sustav. Čak se može odbaciti obavijesti gestama.

Vjerojatno najzanimljivije široj publici jesu nove aplikacije i nadogradnje, kao Tasks i Firmware. A neke od prethodno postojećih aplikacija, kao Mail, dobile su redizajn i dodatne mogućnosti.

U konačnici, estetski segment podosta je bio bitan na OS 6.1, ali produktivnost, što je hvalevrijedan korak naprijed i potvrđuje da elementary OS brine o korisnicima.

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!