Ekstreman porast hakiranja bankomata u Europi

Ekstreman porast hakiranja bankomata u Europi

Foto: DepositPhotos

Kriminalci imaju bankomate kao mete otkako postoje i njihove metode napada mijenjaju se s načinom zaštite koja se koristi pri obrani od istih tih kriminalaca. Ali, očito su par koraka ispred jer tijekom prve polovice prošle godine, napadi na prostoru Europske unije su porasli za 269 posto.

Te podatke donosi Atlas VPN i navodi da su se kriminalci počeli koristiti malwareom i "logičkim napadima" kao metodom provale u sustave bankomata. Konkretnije, takvi su napadi porasli s 35 na 129 na godišnjoj razini i to predstavlja spomenutih 269 posto.

Šteta nastala takvom metodom napada porasla je s manje od tisuću eura u prvoj polovici 2019. na više od milijun eura tijekom prve polovice prošle godine. Ipak, to nije rekord, njega "drži" prva polovica 2017., kad su kibernetički kriminalci uspjeli napraviti štetu od 1,51 milijun eura u 114 uspješnih napada.

Istovremeno, fizički napadi na bankomate smanjili su se s 2376 u prvoj polovici 2019. na 1829 u prvoj polovici prošle godine. To je pad od 23 posto na godišnjoj razini. Ali, gubici nastali napadima koji su izvedeni iznosili su 12,6 milijuna eura, što je pak povećanje od 11 posto na godišnjoj razini.

Najveći dio tih napada otpada na one izvedene eksplozivnim i napadima plinom. Riječ je o 7,6 milijuna eura u odnosu na 5,1 milijun eura iz godine ranije, što je rast od 49 posto. Ukratko, prečesto se izvode uspješni napadi na bankomate i to je problem koji se drugdje u svijetu ne odvija u tolikoj mjeri kao na prostoru Europske unije, što je vjerojatno znak da je rizik bitno manji pa ga kriminalci lakše preuzimaju.

Upravo zato su krenule striktnije kontrole i najavljuju se dodatna ulaganja u sigurnost. Jasno je da se previše milijuna eura gubi na potpuno nepotreban način. Koliko ta svijest pomaže, doznat ćemo dogodine kad se objave podaci o situaciji u ovoj...

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).