EKSKLUZIVNO: Renato Librić dobio 3 godine zatvora zbog prevare

EKSKLUZIVNO: Renato Librić dobio 3 godine zatvora zbog prevare

Foto: Fotolia

Zbog optužbi da je svoje ulagače prevario za 1,5 milijuna dolara Hrvat Renato Librić CEO Bouxtiea osuđen je na 3 godine zatvora i mora investitorima vratiti sav novac koji je nelegalno potrošio. Sredinom ljeta je priznao krivnju, a presuda je donesena prije gotovo mjesec dana.

On je bio optužen da je od kolovoza 2017. godine pa sve do veljače ove godine, kao dioničar i CEO tvrtke iz Delawarea pod imenom Bouxtie, sudjelovao u prijevari koja je uključivala lažno korištenje potpisa direktora jedne velike korporacije koja je navodno bila spremna kupiti njegovu kompaniju za čak 150 milijuna dolara.

Time je kod investitora povećavao želju za kupovinom ili ulaganjem u svoju tvrtku i navodno dobio posudbu od tvrtke Moose Run iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 milijuna dolara. Librić im je obećavao oko 4 posto svoje kompanije, ali i dobru zaradu nakon prodaje. Također ga se tereti da je s računa svoje kompanije Bouxtie podigao oko 130 tisuća dolara od 1,5 milijuna dolara i trošio u privatne svrhe.

Ideja njegova startupa je bila da trgovcima ponudi aplikaciju koju bi korisnici mogli koristiti za kupnju digitalnih poklon kartica za prijatelje i obitelj te personalizirati kartice s porukom ili fotografijom. Tržište takvih kartica u SAD-u postoji već dugo i vrijedi oko 100 milijardi dolara. Stoga kao ideja i nije loše, međutim Librić je svoju tvrtku želio staviti kao posrednika kod digitalnih kartica koje bi postojale na pametnim telefonima. Tržište kod kojeg su profitne marže vrlo niske loše je reagiralo na njegovu ideju, nije bilo tvrtki s kojim aje mogao raditi, nije bilo profita niti većih ulaganja pa stoga novi investitori nisu željeli doći.

Kako se potvrdilo na suđenju do kreativne izgradnje startupa Librić je prešao na tamnu stranu i varao investitore izmišljenim ulagačima, izmišljenim i falsificiranim potpisima i na kraju ga je to koštalo zatvorske kazne.

Presudu možete pronaći ovdje.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Bez kojih brendova Amerikanci ne mogu živjeti

INFOGRAFIKA: Bez kojih brendova Amerikanci ne mogu živjeti

19.03.2019. komentiraj

Neki brendovi u ljudsku se svakodnevicu urežu snažnije no drugi, a da se točno vidi koji su to ljudima najmiliji pobrinuo se MBLM Brand Intimacy kroz istraživanje nad tri tisuće konzumenata više od 400 brendova. Riječ je samo o Sjedinjenim Američkim Državama, a tiče se dosadašnjeg dijela godine.

Usporavanje rasta robne razmjene EU na početku godine

Usporavanje rasta robne razmjene EU na početku godine

19.03.2019. komentiraj

Danas objavljeni podaci o robnoj razmjeni EU za siječanj pokazuju da je vrijednost izvoza na godišnjoj razini povećana za niskih 2,1%, a uvoza za 3,9. To je dovelo do blagog povećanja robnog deficita s prošlogodišnjih 21,4 milijarde eura na 24,9 milijardi eura, odnosno za približno 16,4%.

Microsoft počeo testiranje zrcaljenja Android aplikacija na Windows 10

Microsoft počeo testiranje zrcaljenja Android aplikacija na Windows 10

18.03.2019. komentiraj

Microsoft je u listopadu prošle godine najavio zrcaljenje aplikacija (eng., app-mirroring) s Android mobilnog operativnog sustava na Windows 10 operativni sustav i 12. ožujkom to je postala stvarnost jer krenuli su testovi, što svakako raduje vlasnike pametnih telefona s obzirom da će ono što na njima rade jednostavno preslikati na stolna i prijenosna računala.