EKSKLUZIVNO: Renato Librić dobio 3 godine zatvora zbog prevare

EKSKLUZIVNO: Renato Librić dobio 3 godine zatvora zbog prevare
Fotolia

Zbog optužbi da je svoje ulagače prevario za 1,5 milijuna dolara Hrvat Renato Librić CEO Bouxtiea osuđen je na 3 godine zatvora i mora investitorima vratiti sav novac koji je nelegalno potrošio. Sredinom ljeta je priznao krivnju, a presuda je donesena prije gotovo mjesec dana.

On je bio optužen da je od kolovoza 2017. godine pa sve do veljače ove godine, kao dioničar i CEO tvrtke iz Delawarea pod imenom Bouxtie, sudjelovao u prijevari koja je uključivala lažno korištenje potpisa direktora jedne velike korporacije koja je navodno bila spremna kupiti njegovu kompaniju za čak 150 milijuna dolara.

Time je kod investitora povećavao želju za kupovinom ili ulaganjem u svoju tvrtku i navodno dobio posudbu od tvrtke Moose Run iz Las Vegasa u iznosu od 1,5 milijuna dolara. Librić im je obećavao oko 4 posto svoje kompanije, ali i dobru zaradu nakon prodaje. Također ga se tereti da je s računa svoje kompanije Bouxtie podigao oko 130 tisuća dolara od 1,5 milijuna dolara i trošio u privatne svrhe.

Ideja njegova startupa je bila da trgovcima ponudi aplikaciju koju bi korisnici mogli koristiti za kupnju digitalnih poklon kartica za prijatelje i obitelj te personalizirati kartice s porukom ili fotografijom. Tržište takvih kartica u SAD-u postoji već dugo i vrijedi oko 100 milijardi dolara. Stoga kao ideja i nije loše, međutim Librić je svoju tvrtku želio staviti kao posrednika kod digitalnih kartica koje bi postojale na pametnim telefonima. Tržište kod kojeg su profitne marže vrlo niske loše je reagiralo na njegovu ideju, nije bilo tvrtki s kojim aje mogao raditi, nije bilo profita niti većih ulaganja pa stoga novi investitori nisu željeli doći.

Kako se potvrdilo na suđenju do kreativne izgradnje startupa Librić je prešao na tamnu stranu i varao investitore izmišljenim ulagačima, izmišljenim i falsificiranim potpisima i na kraju ga je to koštalo zatvorske kazne.

Presudu možete pronaći ovdje.