Ekološka održivost sve je važnija

Ekološka održivost sve je važnija
DepositPhotos

Schneider Electric uvršten je na dva važna popisa - zauzeo je vodeće mjesto na popisu 100 najodrživijih korporacija na svijetu časopisa Clean Capitalism u izdanju Corporate Knightsa i već se devetu godinu za redom našao na „A-listi“ Projekta objave podataka o emisiji ugljika. Popisi su objavljeni prilikom otvaranja godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem je ekološka održivost pitanje od najveće važnosti.

U svrhu sastavljanja popisa 100 najboljih, više od 7500 tvrtki ocijenjeno je prema 21 ključnom pokazatelju uspješnosti, koji pokrivaju sve: od upravljanja resursima, upravljanja djelatnicima, upravljanja financijama, čistog prihoda i uspješnosti dobavljača.

Schneider Electric ujedno se, već devetu godinu za redom, našao i na “A-listi“ Projekta objave podataka o emisiji ugljika - uz još samo 179 tvrtki. Proces objavljivanja i ocjenjivanja Projekta objave podataka o emisiji ugljika smatra se zlatnim standardom korporativne ekološke transparentnosti i referentnim izvorom informacija o održivosti za klijente i investitore. Schneider Electric dobio je priznanje za svoja nastojanja da smanji emisije, ublaži klimatske rizike i doprinese razvoju gospodarstva niskim razinama emisije ugljika.

Oba popisa prepoznala su Schneiderovu predanost održivosti ocijenjenu na osnovi Schneiderovog utjecaja na održivost (SUO). SUO se objavljuje tromjesečno i važan je izvor informacija za investitore, procjenjuje napredak tvrtke u smjeru ispunjenja ambicioznih obveza održivosti prema 21 ključnom pokazatelju uspješnosti s područja klime, kružne ekonomije, zdravlja i pravičnosti, etike i razvoja. Obnovljene i ažurirane za razdoblje od 2018. do 2020., tvrtka je krajem 2019. povisila ciljeve za devet pokazatelja.

„Klimatska kriza i s njom povezano upravljanje gospodarskim rizicima najveći su izazov naše generacije. Moramo preispitati način na koji živimo s energijom, gradimo zgrade, industriju i gradove i iskoristiti tehnologiju da krenemo drugačijim putem, prema svijetu bez ugljika. Radi se o ključnim problemima koji bi trebali imati visoki prioritet na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu,“ komentirao je generalni direktor i predsjednik Schneider Electrica Pascal Tricoire. „Predanost Schneider Electrica ugljičnoj neutralnosti utkana je u naše poslovne odluke i upravljanje. Međutim, svi moramo činiti više i brže. Činjenica da su i Projekt objave podataka o emisiji ugljika i Corporate Knights prepoznali naš trud, vrlo je pozitivan pomak i služi nam kao poticaj“, ističe Tricoire.

Prošla godina je za Schneider Electric bila obilježena nastojanjem na području promicanja održivosti i uključenosti uzela su snažan zamah. U kolovozu 2019., tvrtka se priključila OECD-ovoj Koaliciji za uključivi rast (B4IG), partnerstvu 34 multinacionalne kompanije predane unapređenju ljudskih prava, stvaranju inkluzivnih radnih prostora i jačanju uključenosti na razini njihovih poslovnih ekosustava. Schneider Electric će iskoristiti B4IG za jačanje svoje inicijative Društvene inovacije za rješavanje problema energetskog siromaštva, koja trenutno podržava 42 projekta i od izravne je koristi za više od 40 000 ljudi.

Schneider Electric je u rujnu, na Tjednu klime u New Yorku, najavio da će cilj postizanja ugljične neutralnosti u svom ekosustavu do 2030. ostvariti pet godina ranije, odnosno 2025., net-nultu emisiju do 2030. i surađivati sa svim dobavljačima na postizanju ugljično neutralnog dobavljačkog lanca do 2050. Gornje odluke potvrđene su i na konferenciji o klimatskim promjenama COP25 u Madridu u prosincu.

Grupacija je naglasila svoju predanost povezivanjem poticaja više od 50000 djelatnika i gotovo 3000 viših rukovoditelja s ostvarivanjem ciljeva s područja održivosti, kako bi ambicije - i nagrade - grupacije dijelili svi njeni zaposlenici.

Nastojanja Schneider Electrica prepoznata su i na drugim popisima uključujući Dow Jones svjetski indeks održivosti sedmu godinu za redom, FTSE4GOOD indeks 40 ekoloških predvodnika u Europi, AAA ocjenu američkog investicijskog društva MSCI, te je u indeksima Vigeo Eirisa Svjetskih 120, Europskih 120 i Francuskih 120, uvršten među najbolje plasirane tvrtke po pitanju postignuća na području korporativne odgovornosti.