Digitalna transformacija

EK ulaže 46 milijuna eura u poboljšanje europskog digitalnog identiteta

EK ulaže 46 milijuna eura u poboljšanje europskog digitalnog identiteta
Depositphotos / Ilustracija

Europska komisija ulaže u projekte razvoja Europskog novčanika za digitalni identitet (EUDI) novčanika za putovanja, zdravlje, bankarstvo, obrazovanje ali i druge primjene.

Europska komisija ulaže 46 milijuna eura iz Programa za digitalnu Europu u pilotiranje i poboljšanje novčanika europskog digitalnog identiteta (EUDI). EUDI novčanik će revolucionirati način na koji se građani i tvrtke mogu digitalno identificirati kada pristupaju javnim i privatnim uslugama diljem Europe, koristeći svoj pametni telefon na siguran i praktičan način. Omogućit će građanima kontrolu svojih osobnih podataka pohranjenih u novčaniku. Novčanik će također biti opremljen mehanizmima za smanjenje dijeljenja podataka za pristup uslugama.

Ovo ulaganje podržava 4 paneuropska pilot projekta koji će razviti i testirati upotrebu EUDI novčanika za pojedince i tvrtke u različitim slučajevima svakodnevne upotrebe. Ovi slučajevi uporabe pokrivaju i javne i privatne usluge s nacionalnim i prekograničnim interakcijama.

Svakodnevni scenariji uključuju pružanje identifikacije online i offline javnim i privatnim uslugama, prikazivanje vaše mobilne vozačke dozvole, autoriziranje plaćanja, elektroničko potpisivanje dokumenata, predočavanje liječničkih recepata.

Na primjer, novčanik EUDI olakšat će građanima EU-a putovanje i preseljenje u novu zemlju. Uključivat će digitalne putne vjerodajnice, te će pojednostaviti procese otvaranja bankovnog računa, registracije za SIM karticu, dokazivanja obrazovnih i stručnih kvalifikacija te traženja socijalnih beneficija putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

Pilot projekti velikih razmjera u koje je uložila Europska komisija pomoći će državama članicama i drugim dionicima da se pripreme za stupanje na snagu Uredbe o europskom digitalnom identitetu, o kojoj se trenutno pregovara.

Kako bi pomogle u postizanju cilja Programa politike digitalnog desetljeća da svi koji žive u EU-u imaju pristup sigurnom i korisniku jednostavnom eID-u do 2030., države članice omogućit će svakom građaninu EU-a pristup EUDI novčaniku na mobilnom telefonu ili drugom digitalni uređaj.

Zakonodavstvo će osigurati da se takvi digitalni novčanici koji su već u tijeku u nekoliko država članica, poput Poljske i Finske, temelje na usklađenim standardima diljem Unije i da ih građani mogu neometano koristiti preko granica.

Građani će uvijek imati punu kontrolu nad podacima koje dijele, a korištenje novčanika bit će potpuno dobrovoljno.

4 pilot projekta uključuju više od 250 privatnih i javnih organizacija u gotovo svim državama članicama, kao i Norveškoj, Islandu i Ukrajini, i trajat će najmanje 2 godine. Oni predstavljaju zajedničko ulaganje od preko 90 milijuna eura u ekosustav digitalnog identiteta EU-a, koje sufinancira Komisija s 50 posto.

Radit će na 11 prioritetnih slučajeva korištenja kako bi poboljšali pristup građana vrlo pouzdanim i sigurnim sredstvima elektroničkog identiteta. Pilot projekti testirat će cijeli ekosustav, od izdavanja novčanika korisniku, do uključivanja podataka o osobnom identitetu, dodavanja dodatnih dokumenata i prezentiranja tih informacija pružateljima usluga. Na primjer, u javnu službu, ljekarnu ili hotel kojem korisnik želi pristupiti.

Četiri pilot projekta blisko će surađivati jedan s drugim i s Komisijom. Njihovi će rezultati biti uključeni u tekući razvoj tehničkih specifikacija za EUDI novčanik od strane stručne skupine eIDAS-a.

Kako bi podržala pilot projekte i kontinuirano poboljšavala tehničke specifikacije EUDI novčanika, Europska komisija razvija prototip otvorenog koda EUDI novčanika. To će pružiti vrijedne uvide u stvarni svijet i rješenja za države članice i velike pilot-projekte za korištenje u cijelosti ili djelomično.