ZAKON O DIGITALNIM USLUGAMA

EK potpisuje sporazume s Francuskom i Irskom za provedbu DSA

EK potpisuje sporazume s Francuskom i Irskom za provedbu DSA
Depositphotos

Službe Europske komisije potpisale su administrativne sporazume s medijskim regulatorima Francuske i Irske, kako bi podržale svoje nadzorne i provedbene ovlasti prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Ovi aranžmani imaju za cilj razvoj stručnosti i sposobnosti te slijede preporuke za koordinaciju njihova odgovora na širenje i pojačavanje nezakonitog sadržaja, prije roka za države članice da odigraju svoju ulogu u provedbi DSA-a.

Ovi bilateralni dogovori omogućit će službama EZ-a i relevantnim nacionalnim tijelima razmjenu informacija, podataka, dobrih praksi, metodologija, tehničkih sustava i alata. Učinkovita suradnja olakšat će procjenu sistemskih rizika i prepoznavanje novih, uključujući rizike povezane sa širenjem i umnožavanjem nezakonitog sadržaja, kao i druge sistemske rizike u okviru DSA-a, poput širenja dezinformacija ili zaštite maloljetnika. .

Aranžmani će biti od posebne važnosti do uspostave Odbora koordinatora digitalnih usluga, koji bi trebao biti u veljači 2024. Sastojat će se od neovisnih koordinatora digitalnih usluga iz država članica. Nakon što Odbor bude operativan, ti će dogovori nastaviti pružati dodanu vrijednost za organiziranje praktičnih odnosa između službi Komisije i nacionalnih tijela u potpunosti u skladu s DSA-om.