VELIKA ULAGANJA

EIC: 1,2 milijarde eura za strateške tehnologije i tvrtke koje se povećavaju

EIC: 1,2 milijarde eura za strateške tehnologije i tvrtke koje se povećavaju
Depositphotos

Europska komisija usvojila je program rada Europskog vijeća za inovacije (EIC) 2024. Otvara mogućnosti financiranja u vrijednosti od preko 1,2 milijarde eura u 2024.

Većina je posvećena malim i srednjim poduzećima i novoosnovanim poduzećima za razvoj i povećanje "dubokih tehnoloških" inovacija u kritičnim područjima kao što su generativna umjetna inteligencija, svemir, kritične sirovine, poluvodiči i kvantne tehnologije. To ide uz odluku EK-a kojom se dovršava restrukturiranje EIC fonda, koji će primiti kapitalnu injekciju od 585 milijuna eura za ulaganje u odabrane tvrtke EIC-a, čime će se prikupiti više od 2 milijarde eura novih ulaganja.

Dok je većina sredstava EIC-a otvorena za sva područja tehnologije, 420 milijuna eura namijenjeno je novim tehnologijama te malim i srednjim poduzećima i startupima za suočavanje s izazovima koji izravno podržavaju Europski zeleni dogovor, REPowerEU, Zakon o čipovima, budući Zakon o umjetnoj inteligenciji, Net Zero Industry zakona i druge politike EU-a, uključujući Novu europsku inovacijsku agendu. U skladu sa strategijom EK-a o ekonomskoj sigurnosti, aplikacije u kritičnim područjima kao što su umjetna inteligencija i kvantna tehnologija provjeravat će se za zaštitu stranog vlasništva i ulaganja koje će primijeniti EIC fond.

Radni program EIC-a za 2024. detaljno opisuje financiranje u tri glavne sheme:

EIC Pathfinder (256 milijuna eura) za multidisciplinarne istraživačke timove koji poduzimaju vizionarska istraživanja s potencijalom da dovedu do tehnoloških otkrića (bezpovratna sredstva do 4 milijuna eura).

EIC Transition (94 milijuna eura) za pretvaranje rezultata istraživanja u prilike za inovacije, praćenje rezultata generiranih projektima EIC Pathfinder, projektima dokaza koncepta Europskog istraživačkog vijeća i po prvi put otvoren za rezultate projekata iz suradničkih projekata Horizon iz stupa 2/društvenih izazovi (bespovratna sredstva do 2,5 milijuna eura).

EIC Accelerator (675 milijuna eura) za novoosnovana poduzeća i mala i srednja poduzeća za razvoj i povećanje inovacija s potencijalom stvaranja novih tržišta ili poremećaja postojećih (bespovratna sredstva ispod 2,5 milijuna eura, ulaganja od 0,5 do 15 milijuna eura). 405 milijuna eura namijenjeno je ulaganjima kojima će upravljati EIC fond, koji će dobiti dodatnih 180 milijuna eura kao nastavak ulaganja u tvrtke odabrane u prethodnim pozivima za EIC akcelerator.

EK je također dovršila restrukturiranje EIC fonda prijenosom njegovih udjela na Europsku investicijsku banku, a zadržala je nadzor nad investicijskom politikom Fonda. Zajedno s mjerama uvedenim u radni program EIC-a, to će EIC fondu omogućiti veću fleksibilnost u upravljanju portfeljem ulaganja, koji već obuhvaća više od 500 najperspektivnijih europskih novoosnovanih poduzeća i tvrtki s visokim rastom.