Edward Snowden zatražio azil u Ekvadoru

Edward Snowden zatražio azil u Ekvadoru

Edward Snowden jučer je sletio u Moskvu, u koju je stigao iz svojeg posljednjeg prebivališta, Hong Konga. Tamo je predao zahtjev veleposlanstvu Ekvadora od kojeg je zatražio azil za sigurno utočište od Amerikanaca.

"Mogu potvrditi da smo primili zahtjev za azil gospodina Snowdena. O tome ćemo donijeti odluku, a sada razmatramo slučaj s puno odgovornosti", rekao je Patino, veleposlanik Ekvadora, novinarima u Hanoju na konferenciji za novinare.

Posljednjih nekoliko dana sigurno nije bilo lako najpoznatijem „zviždaču“ na svijetu. SAD sve više steže obruč oko svojeg bivšeg zaposlenika, prvo su zatražili od Hong Konga da ga izruči, a sada to isto traže od Rusije. No, Snowden sigurno neće ostati dovoljno dugo u Moskvi da se organizira njegovo izručenje SAD-u, zbog odavanja povjerljivih podataka.

Podsjetimo, Snowden je otkrio javnosti da je NSA prikupljao podatke običnih ljudi i država s interneta, posebno od tvrtki poput Facebooka i Googlea, te metapodatke koji otkrivaju vrijeme i trajanje telefonskih poziva, te  kome su bili upućeni.

Pretpostavlja se da mu je sljedeće odredište Kuba, zatim Venezuela, preko koje bi stigao u Ekvador. (Ne)očekivanu podršku Snowdenu pružili su pravni stručnjaci WikiLeaksa koji već imaju iskustva pri sakrivanju bjegunaca i koji bi mu svojim savjetima trebali olakšati da sigurno stigne do Ekvadora. U veleposlanstvu Ekvadora, u London, od američke vlade skriva se  i osnivač Wikileaksa, Julian Assange.