Edward Snowden ističe da je Bitcoin sloboda

Edward Snowden ističe da je Bitcoin sloboda

Edward Snowden jako pomno prati zbivanja u svijetu, po Rusiji i video linkovima iz Rusije sudjeluje i na javnim skupovima vezanima uz goruće teme, što ovog “zviždača” odbjeglog iz Sjedinjenih Američkih Država čini iznimno upućenim i relevantnim, pa makar se oglašavao iz zemlje gdje je dobio azil. A ovaj put oglasio se na temu kriptovaluta, odnosno Facebookove Libre u odnosu na ostatak tržišta, s posebnim naglaskom na Bitcoin.

Naime, uvjeren je Snowden da Libra ne može u istu rečenicu s Bitcoinom jer nije izgrađena na istom principu slobode. Dakle, bit će kontrolirana kriptovaluta, vezat će se uz američki dolar pa osim činjenice da je digitalna valuta, nema sličnosti s Bitcoinom ili onime što ta kriptovaluta predstavlja.

"Bitcoin je slobodan, Bitcoin jest sloboda. Libra nije", jednostavno je objasnio Snowden pa nastavio:

"Dok se Bitcoin nije pojavio, ljudi nisu imali jednako pravo na slobodu. Onu slobodu koja ne zahtijeva dozvole, kontrolu, nadzor... Bitcoin je oslobođen svih tih "utega" pa je kao takav poseban. Samo Bitcoin to u ovom trenutku može postići, potpunu slobodu i privatnost. Jer, privatnost jamac naše slobode."

Ako je pak nejasno zašto Libra nije ono što je Bitcoin, postoji jednostavno objašnjenje, koje je Snowden također spomenuo.

"Iako vlade narušavaju našu privatnost, istovremeno je i štite. A često je potrebno štititi ih od korporacija, što Facebook i partneri svakako jesu. Ali, te korporacije usko su vezane uz odluke koje vladajuće institucije donose pa ukoliko stigne ona o zabrani Libre, to je to, nestat će. I tu je moć koju ima Bitcoin, ne ovisi ni o kome ni o čemu, slobodan je i pobijedio je sve napore raznih institucija i vlada da ga se ukloni s puta. To je moć slobode", naglasio je Snowden.

Upravo zato vjeruje i da ne samo da će opstati, već da će Bitcoin samo postajati jači.

Još iz kategorije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

Traži se rješenje s leasing kućama jer bez njih prijevoznici neće opstati

03.06.2020. komentiraj

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile, što je zaista veliki problem jer svi trebaju maksimalno pomoći u ovoj situaciji i to jedni drugima kvalitetnim rješenjima.