Edward Snowden ističe da je Bitcoin sloboda

Edward Snowden ističe da je Bitcoin sloboda

Edward Snowden jako pomno prati zbivanja u svijetu, po Rusiji i video linkovima iz Rusije sudjeluje i na javnim skupovima vezanima uz goruće teme, što ovog “zviždača” odbjeglog iz Sjedinjenih Američkih Država čini iznimno upućenim i relevantnim, pa makar se oglašavao iz zemlje gdje je dobio azil. A ovaj put oglasio se na temu kriptovaluta, odnosno Facebookove Libre u odnosu na ostatak tržišta, s posebnim naglaskom na Bitcoin.

Naime, uvjeren je Snowden da Libra ne može u istu rečenicu s Bitcoinom jer nije izgrađena na istom principu slobode. Dakle, bit će kontrolirana kriptovaluta, vezat će se uz američki dolar pa osim činjenice da je digitalna valuta, nema sličnosti s Bitcoinom ili onime što ta kriptovaluta predstavlja.

"Bitcoin je slobodan, Bitcoin jest sloboda. Libra nije", jednostavno je objasnio Snowden pa nastavio:

"Dok se Bitcoin nije pojavio, ljudi nisu imali jednako pravo na slobodu. Onu slobodu koja ne zahtijeva dozvole, kontrolu, nadzor... Bitcoin je oslobođen svih tih "utega" pa je kao takav poseban. Samo Bitcoin to u ovom trenutku može postići, potpunu slobodu i privatnost. Jer, privatnost jamac naše slobode."

Ako je pak nejasno zašto Libra nije ono što je Bitcoin, postoji jednostavno objašnjenje, koje je Snowden također spomenuo.

"Iako vlade narušavaju našu privatnost, istovremeno je i štite. A često je potrebno štititi ih od korporacija, što Facebook i partneri svakako jesu. Ali, te korporacije usko su vezane uz odluke koje vladajuće institucije donose pa ukoliko stigne ona o zabrani Libre, to je to, nestat će. I tu je moć koju ima Bitcoin, ne ovisi ni o kome ni o čemu, slobodan je i pobijedio je sve napore raznih institucija i vlada da ga se ukloni s puta. To je moć slobode", naglasio je Snowden.

Upravo zato vjeruje i da ne samo da će opstati, već da će Bitcoin samo postajati jači.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.