e-Građani stavljeni na čekanje

e-Građani stavljeni na čekanje
Fotolia

Među morem prijedloga, odluka, krpanju proračuna, na današnjoj sjednici Vlade nalazi se i nova odluka po kojoj projekt e-Građani ide opet na čekanje jer je na stolu prijedlog po kojem bi se potpisivanje ugovora s APIS IT-om i FINA-om s jedne strane Vlade pomaknuto s roka od 60 dana na rok od godine dana. Prema izvorima iz Vlade to znači da bi projekt treba zaživjeti početkom svibnja iako je to sada malo nevjerojatno.

U odluci stoji da se međusobni odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, te Financijske agencije, u izvršavanju poslova sukladno ovoj Odluci, uredit će se posebnim ugovorima za razdoblje od tri godine, a koji ugovori će se sklopiti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Budući da je zbog dodatnih usklađivanja potrebno produljiti rok, predlažemo izmjene spomenute Odluke u dijelu gdje se govori o rokovima, kako bi se rok za sklapanje ugovora produljio na godinu dana u okviru kojega će se potpisati predmetni ugovori, tvrdi se u obrazloženju.

Nadalje, međusobni odnosi između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama, te Financijske agencije, u izvršavanju poslova sukladno ovoj Odluci, uredit će se posebnim ugovorima za razdoblje od tri godine, a koji ugovori će se sklopiti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Uz to, na proračunskoj stavci Ministarstva financija za projekt e-Građani bit će osigurana sredstva u proračunu za ovu godinu, te planu proračuna i proračunskim projekcijama za 2015. i 2016. godinu, umjesto kako je to dosad stajalo na stavkama proračuna Ministarstva uprave.