SPONZORIRANO

Ducati Lenovo tim: Snaga inovacija za pripremu ususret uzbudljivom MotoGP Svjetskom prvenstvu 2024.

Ducati Lenovo tim: Snaga inovacija za pripremu ususret uzbudljivom MotoGP Svjetskom prvenstvu 2024.
Depositphotos

Još jedna MotoGP sezona uskoro počinje, a Ducati Lenovo Team u pripremi je odmjeravanja snaga s konkurencijom. Na događaju Ducati Corse “Champions on the track” u Madonni di Campiglio u Italiji, Lenovo je predstavio tehnološku liniju koja će pomoći timu u borbi za naslov 2024.

„Oduševljeni smo što započinjemo novo MotoGP prvenstvo s Ducati Corseom, nadovezujući se na uspješnu sezonu 2023. koja je pokazala napredak u tehnologiji i performansama na stazi, što je kulminiralo kada je Francesco Bagnaia osigurao naslov MotoGP svjetskog prvaka  drugu godinu zaredom. Bez sumnje, borba će biti teška, a mi smo uzbuđeni što ćemo nastaviti raditi s timom  koristeći našu inovativnu tehnologiju i usluge kako bismo podigli ljestvicu visokih performansi. Cilj nije samo borba za titulu, već i da tehnički napredak razvijen za stazu bude dostupan svima, primjerice u okviru Ducatijevog portfelja uličnih motocikla“, izjavio je Luca Rossi, predsjednik Lenovo Intelligent Devices Grupe.

Kao Ducati Corseov tehnološki partner od 2018., Lenovo timu pruža vrhunsku tehnologiju za pretvaranje podataka u djelotvorne uvide, izvođenje složenih simulacija i donošenje strateških odluka u nekoliko sekundi.

U svijetu MotoGP-a koje je vođeno tehnologijom, sposobnost razumijevanja podataka i njihove upotrebe za strateško donošenje odluka je važnija nego ikad. Tijekom svakog trkaćeg vikenda Ducati Corse prikuplja ukupno 100 GB podataka s osam Ducati Desmosedici GP motocikla koji se utrkuju na stazi, od kojih je svaki opremljen s oko 50 senzora. S ciljem daljnjeg poboljšanja analize podataka na stazi, u sezoni 2024. bit će predstavljena Lenovo ThinkAgile hiper-konvergirana infrastruktura (HCI) u garaži Ducati Lenovo tima. Snažna i fleksibilna platforma tvrtke Lenovo pomoći će timu brzu analizu goleme količine podataka, dok će također poticati mobilnost i pouzdanost, čak i u teškim okruženjima, zahvaljujući Lenovo ThinkSystem SE350 edge serverima.

Ova AI-optimizirana infrastruktura pokretat će Ducatijeve alate za duboko učenje i strojno učenje, koji se koriste za poboljšanje performansi, pouzdanosti i sigurnosti Ducatijevih trkaćih motocikala, kao i za analizu podataka prikupljenih putem senzora motocikla i na stazi, uspoređujući ih s onim što osjećaju vozači.

Podaci se ne analiziraju samo na stazi: Ducati Corse također koristi Ducati Lenovo Remote Garage, koji omogućuje inženjerima sa sjedištem u Borgo Panigaleu (Bologna) primanje podataka u stvarnom vremenu iz garaže, te izvršavaju složenu analizu i besprijekorno surađuju s timom na terenu kako bi optimizirali postavke motocikala prije povratka na stazu. Kako bi se dodatno poboljšala produktivnost i suradnja na daljinu, prostorija Ducati Lenovo Remote Garage u sjedištu Ducatija potpuno je renovirana sa širokim rasponom Lenovo hardvera, uključujući monitore, radne stanice i dodatke.

Timovi bazirani u sjedištu Ducatija također su zaduženi za simulacije aerodinamike i dinamike fluida, koje pokreće Lenovo High Performance Computing (HPC) tehnologija, temeljena na Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 i SR650 serverima. Lenovo HPC infrastruktura nastavit će igrati ključnu ulogu u inovacijama trkaćih motocikala i poboljšanju performansi na stazi, zahvaljujući ugrađenom AI ubrzanju za edge radna opterećenja i optimizaciji za bržu analitiku podataka. Osim toga, kako bi se suočio s rastućim potrebama u brzom sportu, Ducati Corse potpisao je sporazum o pružatelju rješenja u oblaku (CSP) s tvrtkom Lenovo, koji omogućuje dodatnu snagu i usluge dostupne na zahtjev putem javnog cloud servisa kako bi se brzo prilagodio nepredvidljivim vremenima vršnog opterećenja, a istodobno pojednostavio poslovanje i zadržao Lenovo kao jedinu kontaktnu točku.

U okruženju iznimnog fokusa na cilj, širok raspon Lenovo radnih stanica, osobnih računala, tableta i monitora osnažuje ljude na svim razinama organizacije, od sjedišta do staze, poboljšavajući poslovanja, suradnju i analizu podataka. Mobilne radne stanice Lenovo ThinkPad P1 prate elektroničke inženjere tima do startne ravnine samo nekoliko minuta prije utrke, kada se finaliziraju postavke motocikala.

Lenovo tehnologija uskoro će također biti i na stazi: od sezone 2024. Ducati Lenovo tim će predstaviti inovativno rješenje za izvođenje pregleda staze koje pokreće radna stanica Lenovo ThinkStation P360 Ultra. Inženjeri Ducati Corse razvili su robota za autonomnu vožnju sa širokim skupom inercijskih i optičkih senzora, koji će putovati stazom na početku GP vikenda, omogućujući timu digitalnu kopiju kruga što je moguće bliže stvarnosti. Lenovova kompaktna radna stanica visokih performansi omogućit će Ducati Corse prikupljanje i analizu ukupno 200 GB podataka po krugu, odnosno primanje do 2,6 milijuna podatkovnih točaka svake sekunde (255 MB/s) samo od LiDAR senzora (Light Detection And Ranging).

"Iznimno smo uzbuđeni zbog početka MotoGP sezone 2024. Nestrpljivi smo vidjeti koliko smo napredovali nakon iznimne godine. Uz nas je ponovno Lenovo, ključni igrač koji je, osim što je glavni partner službenog tima, bitan tehnološki partner s kojim smo značajno napredovali, postižući važne rezultate na pravom putu. Ducati i Lenovo dijele slične filozofije koje nas tjeraju da uvijek ciljamo na više i stalno postavljamo nove i ambiciozne ciljeve. Godinama radimo zajedno kako bi pobjeđivali na stazi i izvan nje, i nastavit ćemo to činiti s istom odlučnošću, zahvaljujući i novim mogućnostima koje nude AR i VR tehnologije. Sve je spremno za 10. ožujka u Kataru i ponovno navijanje zajedno sa svim Ducatistima #ForzaDucati!", komentirao je Claudio Domenicali, predsjednik Uprave Ducati Motor Holdinga.

Inovacija je kontinuirano putovanje, a dvije organizacije neprestano istražuju, testiraju i implementiraju nove ideje i tehnologije sa sveobuhvatnim ciljem pobjede na stazi i izvan nje. Za budućnost, Ducati Corse razmatra mogućnosti koje nude AR i VR tehnologije, kao i usluge Lenova koje će pomoći u postizanju ciljeva održivosti i fleksibilnosti potrebne za suočavanje s izazovima svijeta motosportova koji se stalno mijenja.