Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

Foto: Fotolia

U kolovozu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 1,7 posto manja u odnosu na kolovoz 2018. godine, što predstavlja drugi pad  industrijske proizvodnje u ovoj godini (dok je u ostalim ovogodišnjim mjesecima zabilježen rast). Promatrajući samo kolovoz tijekom godina, ovo je drugi uzastopce kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje, s time da je razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem kolovozu bila okvirno na razini proizvodnje iz kolovoza 2016. godine.

Strukturno, pad u ovogodišnjem kolovozu rezultat je smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-5,1 posto, šesti uzastopni mjesec pada) te kod prerađivačke industrije (-2,7 posto, treći pad u ovoj godini). Kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije zabilježen je porast proizvodnje (5,4 posto, peti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu pada) imalo smanjenje kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (-2,9 posto, pet mjeseci uzastopnoga pada), proizvodnje električne opreme (-15,4 posto, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje strojeva i uređaja (-21,5 posto, četiri mjeseca uzastopnoga pada).

Višemjesečni trend pada proizvodnje koji je prisutan kod spomenutih grana djelomično je rezultat smanjenja kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-32,8 posto, kontinuirani trend pada koji traje od studenoga 2017. godine), što se znatnim dijelom odnosi na smanjenu proizvodnju brodova.

U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 0,9 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Prema kalendarski prilagođenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u srpnju 2019. godine na razini EU (podatci za Cipar nisu dostupni) bila 1,2 posto manja u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Srpanjski pad dio je uglavnom negativnoga trenda koji traje od studenoga 2018. godine. U prvih sedam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,4 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Još iz kategorije

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

19.02.2020. komentiraj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća američkih dolara za projekt Digitalni građanin 2.0 čiji je cilj daljnji razvoj digitalnih vještina u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

SUPER PRILIKA Osvojite ulaznice za Digital Takeover!

SUPER PRILIKA Osvojite ulaznice za Digital Takeover!

19.02.2020. komentiraj

Networking, učenje od govornika svjetske klase, isprobavanje najnovijih tehnoloških dostignuća ili stjecanje novih spoznaja samo su neke od stvari zašto ne smijete propustiti Digital Takeover 2020.

Play Protect blokirao instalaciju 1,9 milijardi malicioznih aplikacija na Android uređaje

Play Protect blokirao instalaciju 1,9 milijardi malicioznih aplikacija na Android uređaje

19.02.2020. komentiraj

Google je na svom Play Storeu poboljšao sigurnosnu provjeru aplikacija te je u prošloj godini temeljem toga blokirao 1,9 milijardi malicioznih aplikacija koje originalno dolaze s neslužbenih trgovina aplikacijama, a pod time se misli na sve one koje nisu Google Play Store. To je rast od 300 milijuna u odnosu na 2017. i 2018.