Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

Drugi pad industrijske proizvodnje u ovoj godini

Foto: Fotolia

U kolovozu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 1,7 posto manja u odnosu na kolovoz 2018. godine, što predstavlja drugi pad  industrijske proizvodnje u ovoj godini (dok je u ostalim ovogodišnjim mjesecima zabilježen rast). Promatrajući samo kolovoz tijekom godina, ovo je drugi uzastopce kada je zabilježen pad industrijske proizvodnje, s time da je razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem kolovozu bila okvirno na razini proizvodnje iz kolovoza 2016. godine.

Strukturno, pad u ovogodišnjem kolovozu rezultat je smanjenja proizvodnje kod rudarstva i vađenja (-5,1 posto, šesti uzastopni mjesec pada) te kod prerađivačke industrije (-2,7 posto, treći pad u ovoj godini). Kod opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije zabilježen je porast proizvodnje (5,4 posto, peti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu pada) imalo smanjenje kod proizvodnje gotovih metalnih proizvoda (-2,9 posto, pet mjeseci uzastopnoga pada), proizvodnje električne opreme (-15,4 posto, treći uzastopni mjesec pada) i proizvodnje strojeva i uređaja (-21,5 posto, četiri mjeseca uzastopnoga pada).

Višemjesečni trend pada proizvodnje koji je prisutan kod spomenutih grana djelomično je rezultat smanjenja kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-32,8 posto, kontinuirani trend pada koji traje od studenoga 2017. godine), što se znatnim dijelom odnosi na smanjenu proizvodnju brodova.

U prvih osam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podatcima, bila 0,9 posto veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Prema kalendarski prilagođenim podatcima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u srpnju 2019. godine na razini EU (podatci za Cipar nisu dostupni) bila 1,2 posto manja u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Srpanjski pad dio je uglavnom negativnoga trenda koji traje od studenoga 2018. godine. U prvih sedam mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja EU u prosjeku bila 0,4 posto manja u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Još iz kategorije

Milijuni dolara nagrada za pobjednike Fortnite turnira

Milijuni dolara nagrada za pobjednike Fortnite turnira

14.10.2019. komentiraj

Fortnite je osvojio ne samo gamin svijet, već i svijet kompetitivnih natjecanja, što se može vidjeti po turnirskim nagradama najboljim igračima te video igre. Primjerice, prvak Kyle Giersdorf (16) iz Pennsylvanije u Sjedinjenim Američkim Državama za osvajanje svjetskog kupa dobio je tri milijuna američkih dolara!

Rast deficita u tekućim transakcijama

Rast deficita u tekućim transakcijama

13.10.2019. komentiraj

U drugom je kvartalu ostvaren manjak u tekućim transakcijama RH s inozemstvom u iznosu od 512 milijuna eura, dva i pol puta viši nego u istom razdoblju prošle godine. Rast deficita tekućih transakcija posljedica je pogoršanja na deficitarnim podračunima (robe i primarni dohodak), koja su bila znatno viša od rasta suficita na suficitarnim podračunima (usluge i sekundarnu dohodak). Pritom je najznačajnije pogoršanje ostvareno u razmjeni roba s inozemstvom uslijed toga što je uvoz roba povećan čak deset puta više nego izvoz roba (uvoz je povećan za 547 milijuna eura, izvoz za samo 54 milijuna eura).

Fedora Linux ukida 32-bitnu verziju OS-a

Fedora Linux ukida 32-bitnu verziju OS-a

11.10.2019. komentiraj

Kreator i osnivač Linuxa Linus Torvalds nije pretjerano sentimentalan, što je potvrdio kad se 2012. odlučio zauvijek pozdraviti s i386 procesorom, sredinom ove godine s floppy diskom, a sad će iščeznuti i 32-bit Linux. Ne direktno njegovom odlukom već odlukom developera, koji više ne rade s njim.