Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi
DepositPhotos

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna "prvih instalacija" kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

U odnosu na prethodni kvartal, to je pad od 28,5 posto, ali osjetan je to pad i u odnosu na isto razdoblje lani, kad je zabilježeno 24,8 milijuna "prvih instalacija". Pod tim pojmom se misli na prvo postavljanje aplikacije na određeni uređaj. Stoga, razloga za brigu nema, Europa je dobila oko 20 milijuna novih korisnika kriptoaplikacija.

Od toga, 11,9 milijuna njih dolazi s Google Play Storea, a njih osam milijuna s App Storea. Prije godinu dana u prvom kvartalu bilo ih je 15,2 milijuna s Play Storea i 9,6 milijuna s App Storea.

No, bez obzira na lošiju sliku kroz prva tri mjeseca 2022., daleko je to od problema iz trećeg kvartala 2021., kad se instalirao svega 13,3 milijuna aplikacija ove vrste. Bio je to ogroman pad u odnosu na drugi kvartal prošle godine i 30,3 milijuna instaliranih kriptoaplikacija.

Matematika je jednostavna, u prošloj godini instalirano je 97 milijuna kriptoaplikacija i to je apsolutni rekord jer u 2020. se radilo o njih 16 milijuna, a u 2019. o svega sedam milijuna. Jasno je i koliko se tržište razvilo kroz protekle dvije godine.

Kad se pak gleda aplikacije zasebno, KuCoin i MetaMask su najbržerastuće u Europi, a među zemljama prednjače Turska i Velika Britanija.

Jasno, kad se oporavi stanje na kriptotržištu, automatski će se poboljšati i stanje vezano uz kompletni ekosustav, što podrazumijeva i aplikacije. Upravo zato je iznimno štetno kad kriptovalute gube na vrijednosti, to ispadne jedan uistinu neugodan domino efekt... Ali, svaki dosad je prošao, tako će i ovaj.