Dramatičan pad Bitcoina se nastavlja, vrijednost ponire sve bliže prema 4300 dolara

Dramatičan pad Bitcoina se nastavlja, vrijednost ponire sve bliže prema 4300 dolara
DepositPhotos

Bitcoin se nalazi u velikim problemima, pao je na 4387 američkih dolara vrijednosti (u trenutku pisanja teksta), što je najniže u 2018. godini. Ali, problematičnije od toga jest što je u jednom danu između ponedjeljka 19. i utorka 20. studenoga pao za sedam posto, dok je u posljednjih tjedan dana vrijednost te najjače kriptovalute na svijetu pala za skoro 30 posto.

Još u prosincu prošle godine vrijednost mu je bila na trenutno nestvarnih 19511 dolara, da bi u siječnju pala na 13500, ali svejedno se mislilo da problema neće biti i da će nakon stabilizacije krenuti rast. Naime, svi su bili svjesni da je prošli prosinac balončić koji se mora raspuknuti zbog interesa mnogih koji nikad nisu imali veze s trgovinom kriptovaluta ili rudarenjem. No, samo najveći pesimisti vjerovali su da će doći do ovoga.

Dapače, mnogi su stručnjaci navodili da će bitcoin već do kraja ove godine premašiti 25 tisuća dolara vrijednosti, oni još optimističniji govorili su o 250 tisuća dolara vrijednosti unutar nekoliko sljedećih godina, a nekako je općenito razmišljanje bilo da bitcoin ne može biti zaustavljen te da će na njegovim krilima profitirati i ostale kriptovalute. Čini se, optimisti i zagovornici bitcoina nisu u pravu - zasad!

Također, ništa od ovoga nije došlo slučajno, američke su vlasti razotkrile da dva startupa namijenjena trgovini kriptovaluta namještaju inicijalnu ponudu novčića (ICO) te su ih odlučila kazniti. Riječ je o Airfoxu i Paragon Coinu, koji su kaznu odmah prihvatili i dodatno potvrdili koliko je tržište kriptovaluta u problemima kad se tako lako i dalje može varati, manipulirati i izigravati javnost. Svaki takav čin baca kriptovalute nekoliko koraka unazad.

I to baš kad se bankarski sektor počeo interesirati za izbacivanje svojih kriptovaluta na tržište te kad su se financijske institucije počele interesirati za ulaganje u bitcoin. Sve to će ipak malo pričekati dok se ova situacija ne istraži.