Domaća tvrtka ušla među top tri najpoželjnija poslodavca u Hrvatskoj

Domaća tvrtka ušla među top tri najpoželjnija poslodavca u Hrvatskoj
DepositPhotos

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva osamnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je preko 24.000 ispitanika.

Na samom tronu, baš kao i na zapadu, ništa novo. Trinaestu godinu najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 19,08% bodova. Na drugo mjesto vratio se LIDL Hrvatska d.o.o. s 5,57% bodova, a na treće je zasjeo Rimac Group d.o.o. s 4,44% bodova.

Poredak poslodavaca prvog izbora je sljedeći:

Poslodavci prvog izbora 2022.

Rb

Ime poslodavca

Postotak bodova

1

dm-drogerie markt d.o.o.

19,08%

2

LIDL Hrvatska d.o.o.

5,57%

3

Rimac Group

4,44%

4

MÃœLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o.

4,05%

5

HEP d.d.

1,81%

6

Fortenova Grupa d.d.

1,61%

7

Kaufland Hrvatska k.d.

1,55%

8

Atlantic Grupa d.d.

1,46%

9

Valamar Riviera

1,37%

10

BIPA d.o.o.

1,13%

11

PLIVA Hrvatska d.o.o.

1,11%

12

INA d.d.

1,07%

13

Infobip d.o.o

0,85%

14

HT d.d. (Hrvatski Telekeom d.d.)

0,77%

15

A1 Hrvatska d.o.o.

0,72%

16

Pevex d.d.

0,62%

17

COCA-COLA HBC HRVATSKA d.o.o.

0,56%

18

JGL d. d.

0,55%

19

Zagrebačka banka d.d.

0,50%

20

Grupa Končar d.d.

0,48%

Ove su se godine među 20 najatraktivnijih poslodavaca našli Zagrebačka banka te Končar kojih neko vrijeme nije bilo među najpoželjnijih 20.

U nesigurnim vremenima, sigurnost radnog mjesta je najvažnija

Uoči dodjele priznanja najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj, održan je kraći panel na temu 'Tajne najatraktivnijih poslodavaca' na kojem su sudjelovale Anamarija Minarski (Hrvatski Telekom), Dunja Firšt (Kaufland), Vesna Mesar (Pliva).

- Tržište rada izazovnije nego ikada prije. Promjena je sve više, tržite nam više nije lokalno već globalno zbog čega, mi kao poslodavci, danas moramo uložiti još više napora u zadržavanju i privlačenju kadrova. Employer branding kreće iznutra. Kako bi ostali na vrhu svakodnevno slušamo svoje zaposlenike, nudimo im nove mogućnosti i benefite, a sve s ciljem kako bi oni bili što zadovoljniji. Jer zadovoljni radnik je najbolja reklama koju poslodavac može dobiti - istaknula je Anamarija Minarski, direktorica odjela za zapošljavanje, upravljanje učinkom, razvoj i iskustvo zaposlenika Hrvatskog Telekoma.

Za razliku od prijašnjih godina kada su harmonični odnosi na radnom mjestu bili najvažniji faktor prilikom vrednovanja stupnja atraktivnosti određenog poslodavca, zadnje dvije godine najviše je „presudnih“ glasova dobila sigurnost radnog mjesta (43%). Harmonični odnosi na radnom mjestu i ove su godine na drugom mjestu (za 40% ispitanika je ovo presudan razlog atraktivnosti), dok se na trećoj poziciji, baš kao i lani, nalazi socijalna odgovornost poslodavca (37%).

- Veliki broj naših zaposlenika došao je zahvaljujući dobrim preporukama. To nam je dokaz da je se trud koji ulažemo uistinu i isplatio. Svoje zaposlenike kontinuirano motiviramo i potičemo na promjene. Na svakom novom natječaju nudimo im pravo prvenstva kako bi mogli samo odlučiti u kojem se pravcu žele razvijati - dodala je Vesna Mesar, viša direktorica globalne podrške aplikacijama Plive.

Unatoč uvriježenom mišljenju da je iznos plaće najvažniji razlog naše želje za radom kod određenog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaće i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 35% ispitanika, što je nešto više nego prošle godine, ali i dalje nije na prva tri mjesta.

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, presudna je sigurnost radnog mjesta, ali su podjednako važni i visina plaće, harmonični odnosi na radnom mjestu te socijalna odgovornost poslodavca. LIDL d.o.o. je poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta, a Rimac Automobili d.o.o. su atraktivni najviše zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu.

- Kontinuirano ulažemo u naše zaposlenike, kako trenutne tako i buduće. Veliku pažnju posvećujemo i selekcijskom postupku te napredovanju i rastu naših zaposlenika. Njihov feedback nam je izuzetno važan jer nam otkriva jesmo li na pravom putu - naglasila je Dunja Firšt, direktorica sektora ljudskih resursa Kauflanda.

Raspodjela top poslodavaca po spolu, dobi, radnom statusu, obrazovanju i regiji

I muškarcima i ženama je najatraktivnija tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s razlikom da je ova tvrtka atraktivnija ženama nego muškarcima. Ženama je na drugom mjestu LIDL iza kojeg je MÃœLLER trgovina Zagreb. Na drugom mjestu muškarcima se nalazi Rimac Group, a na trećem LIDL. Na listi top deset poslodavaca samo kod muškaraca nalaze se još INA, a na listi top deset tvrtki koje su se našle samo kod žena je BIPA.

Najpoželjniji poslodavac za sve ispitanike, bez obzira na stupanj obrazovanja je dm-drogerie markt d.o.o. s tim da ova tvrtka ima najviše bodova među ispitanicima sa srednjom stručnom spremom.

Na drugom mjestu ispitanicima sa srednjom školom nalazi se LIDL. Na drugom mjestu ispitanicima s visokom i višom stručnom spremom je, kao i prošlih godina, Rimac Group.

dm-drogerie markt je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika, bez obzira na radni status, iako je on nešto manje atraktivan ispitanicima koji se još školuju. Drugo mjesto zaposlenima i nezaposlenima zauzima LIDL, dok je ispitanicima koji se još školuju na drugom mjestu Rimac Group.

Na trećem mjestu nezaposlenim i onima koji se još školuju nalazi se MÃœLLER, a zaposlenim ispitanicima LIDL.

Među ispitanicima svih dobnih skupina gotovo da i nema razlike u poslodavcima prvog i drugog izbora - dm-drogerie markt iza kojeg je LIDL. Najmlađim ispitanicima na trećem je mjestu Rimac Group, dok je ispitanicima ostalih dobnih skupina na trećem mjestu Müller trgovina Zagreb.

Poslodavci prvog izbora za ispitanike iz svih regija je dm-drogerie-markt.

Zagreb i Zagrebačka županija

Na drugom mjestu za Zagreb i okolicu je Rimac Automobili, a slijede LIDL i Müller trgovina Zagreb. Na peto mjesto dolazi Atlantic Grupa. U top deset u ovoj regiji ušle su INFOBIP i A1 Hrvatska.

Dalmacija

Za ispitanike iz Dalmacije, osim vodeće tvrtke dm-a, tu su LIDL i MÃœLLER. U top deset u Dalmaciji ušao je i Trgovački lanac Tommy i to na peto mjesto te Valamar Riviera.

Istra i Kvarner

Na drugom mjestu poslodavaca prvog izbora (iza dm-a) za ispitanike s područja Istre i Kvarnera nalazi se Valamar Riviera. Ono što je specifično za ovu regiju, su tvrtke JGL na četvrtom i Maistra na devetom mjestu.

Sjeverna Hrvatska

Za stanovnike Sjeverne Hrvatske na vrhu se uz dm nalaze i LIDL i Rimac Group. Među top deset poslodavaca nalaze se i Kaufland i Pliva.

Središnja Hrvatska

Poslodavac prvog izbora za ispitanike Središnje Hrvatske je dm, dok je na drugom mjestu LIDL. Na trećem mjestu nalazi se tvrtka Rimac Group. Na popisu za središnju Hrvatsku našla se i tvrtka Podravka i HS produkt, kojih nema u top deset poslodavaca u drugim regijama.

Istočna Hrvatska

Za ispitanike Istočne Hrvatske atraktivan poslodavac uz dm je LIDL te MÃœLLER i HEP d.d. Na devetom mjestu nalazi se Pevex, kojeg nema na popisu najpoželjnijih 10 u drugim regijama.

Građani koji rade za svog poslodavca prvog izbora lojalniji su zaposlenici

Gotovo polovica zaposlenih ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca. Trećina zaposlenih ispitanika ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok petina ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Svega 11% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih čak 52% uopće ne razmišlja o promjeni. Za razliku od njih 56% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega 11% uopće ne razmišlja o promjeni.