NOVA ERA

Dogodilo se i to, Windows jednim potezom označio kraj za WinRar

Dogodilo se i to, Windows jednim potezom označio kraj za WinRar

Microsoft je 23. svibnja učinio nezamislio i odlučio dodati nativnu podršku za kompresiju datoteka formata 7z i rar. To je nešto što se čekalo desetljećima, ali ujedno znači i izniman udarac za WinRar, alat koji je toliko godina služio jer na Windows operativnim sustavima nije postojala alternativa. Bar ne kvalitetna...

I potpuno je nevjerojatno da se toliko dugo čekalo na to. Konkretnije, Windows 11, predstavljen 5. listopada 2021. imao je alat za rad sa zip formatom, predstavljenog davne 1989., ali kad se radilo o rar datotekama predstavljenima davne 1993. - ništa!

Svejedno, 7z iz 1999. je imao podršku kroz WinZip, iako lošu pa se malo tko okretao tom načinu. Očito 30 godina i 12 različitih verzija Windows operativnog sustava nije bilo dovoljno vremena za ponuditi nešto tako komplicirano.

Ali, Microsoft je pronašao način i uspio pa će s novim ažuriranjem tijekom lipnja ponuditi nešto potpuno novo. Osim nativne podrške za rat, ostaje ona za 7z, a bit će i podrška za gz te mnoge druge kroz korištenje libarchive open-source projekta.

Sjetite se samo vremena kad su hard diskovi imali pet gigabajta, koliki spas je nudilo kompresiranje datoteka. I koliko muke je stvarala činjenica da Microsoft nije uvrstio kvalitetan alat za nešto tako jednostavno i rasprostranjeno.

Zato je postojao WinRar, omiljen alat, besplatan alat i jednostavan alat. Uz samo dva klika otvarao bi sve što bismo poželjeli, a uz to bi i kompresirao datoteke u dijelove, tako da one veće od kapaciteta CD-a (700MB) mogu stati na više njih bez da se prilikom prebacivanja na računalo išta izgubi.

Iako će s Microsoftovim novitetom potreba za njime iščeznuti, oni nostalgični i navikli na njega sasvim sigurno mu neće samo tako okrenuti leđa pa će bar još koju godinu ostati uz nas, dok mlađe generacije potpuno ne "preuzmu kontrolu"...