Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Priznanje za promicanje gospodarstva dodijeljeno je Tomislavu Dominkoviću, Mislavu Balkoviću i Hrvoju Balenu s Visokog učilišta Algebra, dok je Priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u zdravstvu otišlo u ruke Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Ivanu Kataviću, direktoru tvrtke KTC Križevci koja zapošljava 1.400 djelatnika, ostvaruje godišnji promet od oko 1,8 milijardi kuna i uživa velik ugled kod domaćih dobavljača čiji proizvodni asortiman čini više od 90 posto prodajnog programa firme. KTC danas ima trgovačku mrežu s više od dvadeset robnih centara, nekoliko poljoprivrednih ljekarni i benzinskih crpki, a proširili su se i na turističko-ugostiteljsku djelatnost.

„Treba nam kvalitetniji sustav poticanja inovacija i kreativnosti. Ne smijemo biti fokusirani samo na domaće tržište, na javni sektor kao generator rasta i gospodarstva; rentijerstvo. Moramo poticati izvoznike i industrije koje donose novu vrijednost, kvalitetna radna mjesta, moderne tehnologije i poslovne modele. Trebamo se okrenuti globalnom, privatnom, modernom i proaktivnom“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna.

Istaknuo je da su nam svi ključni gospodarski pokazatelji u plusu te da smo sve bliže ostvarivanju dva važna cilja – ulasku u Schengen i eurozonu, što će olakšati život izvoznicima i potaknuti druge na izvoz.

„Najveći izazov hrvatskoga gospodarstva u ovom trenutku je nedostatak radne snage. Već dugo, ne deklarativno, ali suštinski, ignoriramo činjenicu da kao društvo nestajemo. Ti trendovi nisu od jučer i neće se riješiti sutra. Ali sve to treba biti poziv na buđenje i zajedničko djelovanje. Trebamo bježati od politikantstva i populizma kao jednih od glavnih kočnica razvoja“, naglasio je Burilović, dodavši da će HGK i dalje biti najveći promotor hrvatskog izvoza.

Premijer Andrej Plenković čestitao je svim dobitnicima i poručio da su oni energija koja pokreće i društvo i ekonomiju. „Drago mi je da su ova vaša postignuća veliki doprinos rastu, inovativnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Mi smo kao Vlada nastojali olakšati vaše poslovanje i rasteretiti vas brojnih davanja kroz četiri kruga porezne reforme. Cilj nam je da vaš rad bude jednostavniji i lakši. Naš položaj u EU olakšava vam svima poslovanje, pravni i politički okvir je stabilan i pouzdan. Drago mi je da je Hrvatska u proteklom razdoblju ostvarila zdravi gospodarski rast, trošimo onoliko koliko zarađujemo i to je ostavština našeg mandata za budućnost“, rekao je Plenković, uz napomenu da će ulazak u eurozonu biti dodatan impuls poslovanju.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je izjavila da su svi nagrađeni svojim radom učinili djelo na korist domovini i da je to istinsko domoljublje. „Vaši uspjesi važni su za naš državni napredak. Bilo je vremena kad smo mogli samo maštati o ovakvom rastu. U vrijeme krize vladao je pesimizam i zaduženost, ali nisam se pomirila s time, kao niti Vlade koje su došle poslije toga. Vjerovali smo da možemo bolje, proveli nužne promjene kako bismo stvorili zdrave temelje hrvatskog gospodarstva. Danas smo snažni, ali ne toliko koliko bi objektivno mogli biti jer napredak mora osjetit svaki naš građani. No, danas smo puno sposobniji  za ekonomska postignuća, a razlog tome su poduzetnici koji vjeruju u Hrvatsku, njene ljude i potencijale. Zahvaljujući njima imamo snagu izgraditi moderno i otvoreno gospodarstvo, konkurentno na svjetskom tržištu“, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši da je to ujedno i poticaj mladima koji se žele okušati u poduzetništvu da tu ostvare svoje planove.

Naglasila je da se trebamo okrenuti industriji, proizvodnji, modernim tehnologijama i stvaranju nove vrijednosti. „Moramo ciljati na rast BDP-a od barem 5 posto“, zaključila je predsjednica.

Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Još iz kategorije

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

12.07.2020. komentiraj

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

12.07.2020. komentiraj

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

11.07.2020. komentiraj

Huaweijeva platforma za distribuciju mobilnih aplikacija, AppGallery, najbrže je rastuće tržište mobilnih aplikacija globalno, i po broju dostupnih aplikacija i po broju aktivnih korisnika, što su prepoznale i brojne domaće kompanije i neovisni developeri aplikacija, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača.