Dobar dan, moje ime je Windows 8.1

Dobar dan, moje ime je Windows 8.1
Saša Ćetković

Službeno je - intrigantna Windows 8 "Blue" nadogradnja za Microsoftov Windows 8 operacijski sustav službeno će se zvati znatno formalnije - Windows 8.1 - kako i doliči softveru koji se aktivno razvija i prolazi kroz revizije. Ova će prva revizija donijeti niz poboljšanja kakva se inače ne isporučuju u sklopu servisnih paketa, budući da se radi o znatnim unapređenjima korisničkog sučelja.

Primjerice, dvije Metro aplikacije će se moći pokrenuti tako da svaka zauzima polovicu ekrana, za razliku od dosadašnjeg omjera od tri četvrtine naprama jednoj. Aktivne pločice (tiles) će se moći dodatno podešavati po širini i visini te će se temeljnim postavkama sustava moći pristupati znatno lakše i intuitivnije nego do sada. Windows 8.1 će ujedno donijeti jedanaestu inačicu internetskog preglednika Internet Explorer, a koja jamči još veću sigurnost i jednostavnost u korištenju mrežnih sadržaja i aplikacija.

No, ono što je možda i najvažnije jest da će Windows 8.1 obilježiti početak novog Microsoftovog pristupa izdavanju nadogradnji svojeg Windows operacijskog sustava, a koje bi od sada trebale stizati godišnjim ritmom.

Ogledna inačica Windows 8.1 operacijskog sustava će biti spremna do Microsoftove "Build" konferencije za programere koja će se održati krajem lipnja ove godine, kada će se s doista većom sigurnošću moći reći koliko će svježine donijeti "plavi" 8.1.