Do 2050. godine globalna potrošnja električne energije će se udvostručiti

Do 2050. godine globalna potrošnja električne energije će se udvostručiti

Foto: DepositPhotos

Prije više od 200 godina i njezinog otkrića, električna energija pomogla je poboljšati životni standard. Omogućila je društvu da se širi i napreduje. Potaknuta potrebom sprečavanja klimatskih promjena, kompanija Hitachi ABB Power Grids, kao jedan od lidera industrije, okreće se energetskoj budućnosti neutralnoj prema ugljičnom dioksidu, svjesna da je energetska tranzicija presudna u budućnosti.

Stručnjaci kompanije, u kojoj su osiguranje dostupnosti i pouzdanosti električne energije jedni od osnovnih ciljeva, analizirali su glavne studije i poduzeli vlastita istraživanja. Svi rezultati dovode do istog zaključka: ugljično neutralna budućnost je električna. Od sada do 2050. godine globalna će se potrošnja električne energije udvostručiti s 20 % ukupne energije na više od 40 %.

Sukladno navedenom, tri temeljna čimbenika za ugljično neutralni električni sustav su ubrzani prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energiju, sve veća elektrifikacija sektora prijevoza, industrije i zgradarstva, uvođenje održivih i komplementarnih skladišta energije (poput zelenog vodika) i na mjestima gdje je izravna elektrifikacija neučinkovita ili čak nemoguća.

Navedeni čimbenici osigurat će temelj na kojem će električna energija biti okosnica cijelog našeg energetskog sustava. Rast u proizvodnji obnovljive energije donosi izazove kao što su  rješavanje složenosti koja proizlazi iz većeg broja manje predvidivih mjesta za proizvodnju električne energije i  potreba za proširivanjem mrežnog kapaciteta.

„Kada spominjemo električnu energiju i njezinu proizvodnju, visokonaponske mreže Hitachi ABB Power Grids kompanije prisutne su na kontinentima i regijama. Od mega gradova do zabačenih otoka, Hitachi ABB Power Grids isporučuje obnovljivu energiju na globalnoj razini. U ugljično neutralnom sustavu čista energija mogla bi se generirati tisućama kilometara od mjesta gdje se troši. Neće biti važno dolazi li iz solarnih elektrana u pustinji ili off shore vjetroelektrana. U budućnosti, Hitachi ABB Power Grids  želi zamisliti da bismo mogli koristiti arktičke vjetrove kao globalni izvor energije“, istakli su iz Hitachi ABB Power Grids.

Potražnja za električnim vozilima te razvoj zgradarstva i industrije uvjetuju proširenje elektroenergetske mreže. Fleksibilnost je ključna za upravljanje izazovima i iskorištavanje  prilika. Inovativne komponente koje koriste energetske mreže pružit će operativnu fleksibilnost potrebnu za poboljšanje učinkovitosti. Digitalna rješenja obrađivat će veću količinu podataka kako bi podržala brže donošenje odluka u mnogo dinamičnijem okruženju nego što smo ikada prije vidjeli.

Sve navedeno sukladno je glavnim ciljevima Europske unije: promicanju inovativne i pametne gospodarske preobrazbe, zelenijoj Europi s niskom razinom ugljika, jačanju mobilnosti i regionalnoj povezanosti ICT-a, provedbi europskog stupa socijalnih prava te jačanju održivog i integriranog razvoja urbanih, ruralnih i obalnih područja. Pri tome se najviše pažnje usmjerava energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, kružnom gospodarstvu i zelenoj infrastrukturi te sinergiji digitalizacije i energetske tranzicije za pametne i održive gradove i sela. Podsjetimo, u razdoblju 2021. – 2027. Hrvatska će imati na raspolaganju 24 milijarde eura, što je 2.2 puta više nego u razdoblju 2014. – 2020. godine.

Još iz kategorije

Kako svoj rad okruniti uglednim Effiejem

Kako svoj rad okruniti uglednim Effiejem

26.02.2021.

Dvanaest godina natjecanje Effie autentično živi svoj slogan Ideje koje djeluju, a domaća marketinška industrija izdvaja projekte, agencije i oglašivače koji su se svojim tržišnim rezultatom izdigli iznad ostalih. Ukorak s promjenama u društvu i na tržištu, natjecanje marketinške efikasnosti ove je godine uvelo brojne promjene, a sve informacije pronađite u nastavku.

MRRFEU radi analizu tržišta za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi

MRRFEU radi analizu tržišta za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi

26.02.2021.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije planira započeti postupak javne nabave usluge velike vrijednosti za predmet nabave Održavanje i nadogradnja sustava eFondovi.

Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru

Više od tisuću učenika priključilo se Digitalnom učeničkom inkubatoru

25.02.2021.

U Digitalni učenički inkubator, online sustav za razvoj kreativnih i poduzetničkih potencijala učenika, uključilo se više od tisuću djece i mladih iz cijele zemlje. Riječ je o srednjoškolcima i učenicima viših razreda osnovnih škola. Prijave učenika stižu iz velikih hrvatskih gradova, ali i malih mjesta. Među više od stotinu škola čiji se učenici žele natjecati svojim idejama i znanjem, su one iz Ploča, Suhopolja, Labina, Svetog Martina na Muri, Gline, Petrinje, Ivankova i Tenje.