Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara

Do 2025. godine tržište proširene stvarnosti vrijedit će 300 milijardi dolara

Foto: DepositPhotos

Na Huaweijevom Better World Summitu o 5G i AR tehnologiji, održanom u Shenzhenu u Kini, predstavljen je White Paper AR Insight and Application Practice koji nudi uvid u industriju proširene stvarnosti (AR). Bob Cai, CMO Huawei Carrier BG, u svom je govoru pozvao cijelu industriju da zajedno rade na izgradnji prosperitetnog 5G i AR ekosustava.

Trenutna predviđanja govore kako će AR tržište vrijediti 300 milijardi američkih dolara do 2025. godine. „AR će najprije usvojiti u pet velikih i prioritetnih industrija: obrazovanju, društvenim mrežama, kupovini, putovanju i navigacijama, te u gaming industriji. AR može doista omogućiti konvergenciju fizičkog i digitalnog svijeta, čineći snove stvarnošću“, rekao je Bob Cai, CMO Huawei Carrier BG.

Zbog COVID-19 kupci iz cijelog svijeta ne mogu osobno posjetiti Huawei, pa Huawei koristi AR za demonstraciju svojih vodećih proizvoda i rješenja na mreži, čineći komunikaciju daleko učinkovitijom. Kompanija također koristi AR za postizanje brze isporuke 5G baznih stanica, uvelike povećavajući učinkovitost isporuke.

Tijekom eventa demonstrirano je i kako kompanija „proizvodi” AR. Naime, Huaweijev Air Photo koristi jedinstvene algoritme za pretvaranje 2D fotografije u digitalni 3D model, znatno pojednostavljujući AR 3D modeliranje likova.

Također, predstavljen je i Huawei AR Engine, razvojna platforma usmjerena prema mobilnim uređajima uz koju programeri trebaju napisati samo 10 redaka koda da bi stvorili AR efekte, što uvelike povećava učinkovitost razvoja AR aplikacija.

Velik broj lidera i čelnih ljudi koji su sudjelovali na događanju, podijelili su svoja iskustva korištenja AR-a te razmišljanja o budućim trendovima. Prema He Chengjianu, direktoru ureda za upravljanje komunikacijama u Shenzhenu, Shenzhen je prvi grad na svijetu s punom pokrivenošću 5G SA. „ICT usluge koje predstavlja AR mogu se usvojiti u širokom spektru industrija, uključujući industrijsku proizvodnju, e-trgovinu, tržište nekretnina, uređenje doma, kulture, sporta, turizma, zdravstva i obrazovanja. AR aplikacije postale su ključni pokretač digitalne transformacije i duboko će promijeniti proizvodne metode i način na koji živimo“.

"Ako želite ići brzo, idite sami; ako želite ići daleko, idite zajedno. Razvoj AR-a zahtijeva da cijela industrija surađuje i stvori prosperitetni 5G + AR lanac vrijednosti. AR i 5G kombiniraju se u pravo vrijeme. 5G uključuje AR i AR osvjetljava 5G“, zaključuje Cai.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

Otvorene su prijave za novu generaciju programera umjetne inteligencije

24.07.2021.

Dok se polaznici prve generacije programa prekvalifikacije za programera/ku umjetne inteligencije bliže kraju edukacije, AI Centar Lipik se priprema za nove prijave. Službeno su otvorene prijave za drugu generaciju, a sudeći prema prijašnjim prijavama, očekuje se još veći broj odaziv

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

Industrija e-učenja raste za 56 posto u prvom tromjesečju 2021. godine

24.07.2021.

Pandemija koronavirusa potaknula je mnoge ljude da se uključe u e-učenje i samo u Hrvatskoj je u prvom tromjesečju 2021. godine sektor e-učenja zabilježio 56 posto više prometa, dok je broj klijenata porastao za 94 posto u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine, objavio je Payoneer, globalna platforma za međunarodna plaćanja.

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

EU digitalne COVID potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana

23.07.2021.

Trajanje ranije izdanih potvrda automatski se produžuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev. Građani od ovoga tjedna mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, koji brine i o statusu potvrda.