Do 2025. će biti 200 milijuna automobila sa ugrađenom povezivošću

Do 2025. će biti 200 milijuna automobila sa ugrađenom povezivošću
DepositPhotos

Automobila s ugrađenom povezivosti bit će oko 200 milijuna do 2025., što je osjetni rast u odnosu na njih 110 milijuna iz ove godine, navodi u svom istraživanju Juniper Research.

A najviše će se u toj situaciji okoristiti mobilni operateri jer automobili s takvom vrstom povezivosti trebaju ugrađene SIM kartice ili eSIM kartice, što će dodatno proširiti postojeću mrežnu infrastrukturu i donijeti oko tri milijarde američkih dolara dodatnih prihoda kroz narednih pet godina.

Inače, eSIM u punom značenju jest "embedded Subscriber Identity Module" ili doslovno na hrvatskom jeziku "ugrađeni pretplatnički identitetski modul". S obzirom da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane uz korisnika, a pod njima se misli na njegov broj, ali i kontakte koji se na nju mogu pohraniti. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment se s eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađena u uređaj, u ovom slučaju vozilo, i neće trebati poseban prostor na uređaju, pouzdanije su i aktiviraju se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad se korisnik prebacuje na drugog operatera. To znači i da više neće biti problema kao dosad, ako ste imali uređaj s micro SIM karticom pa kupite novi s nano SIM karticom. Sve ide automatizmom i nekako korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uvelike pojednostavljuje.

Osim detalja vezanih za eSIM, istraživanje pokazuje i da će do 2020. oko 30 milijuna vozila imati mogućnost 5G povezivanja, ali naplaćivat će se po skupljoj cijeni zbog očekivanih opterećenja mreže. Jer, 25 posto ukupnog mobilnog prometa koja će 2025. generirati vozila, bit će 5G. Ali, samo 14 posto svih vozila imat će 5G mogućnosti i zbog toga bi moglo doći do manjih kratkoročnih problema.