Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.

Samim time, virtualni će asistenti preuzeti ulogu pametnih telefona, kojih također ima oko osam milijardi, ali u ovom trenutku, ne za četiri godine. Najveće kompanije zato žele imati što veći prisutnost na tržištu i zasad im ide od ruke. Naime, trenutno se sve vrti oko Google Assistanta, Apple Siri, Microsoft Cortane i Amazon Alexe.

Ali, upravo posljednje spomenuta Alexa ima daleko najveći udio na tržištu, čak 62 posto. Potom s 25 posto slijedi Google Assistant i 13 posto otpada na sve ostale zajedno. No, ovo je tek početak jer digitalni asistenti najčešće se koriste na engleskom govornom području i tek moraju početi osvajati svijet. Ali i neka druga vezana tržišta...

Primjerice, Assistant i Siri bi trebali pomoći tržištu pametnih televizora da poraste za 121,3 posto, tržištu pametnih zvučnika da poraste za 41,3 posto i nosivim uređajima da ostvare rast od 40,2 posto na godišnjoj razini. Također, ne smije se smetnuti s uma da će kinesko tržište imati svoje velikane, a među njima najjači će biti Tencent i Alibaba. Oni će imati svoje proizvode i pomest će stranu konkurenciju sa svog tržišta, ako je i bude.

Promijenit će se i postojeće navike s godinama jer u ovom trenutku u 94 posto korisnika navedenim asistentima okreće se samo u privatnosti doma ili automobila. Tek njih šest posto to čini u javnosti bez ikakvog problema ili srama, što nije dovoljno da bi se takva tehnologija potpuno uklopila u svakodnevnicu. Zasad, do 2023. bit će druga priča...

Još iz kategorije

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.

Koliko softver developera ima na svijetu?

Koliko softver developera ima na svijetu?

22.03.2019. komentiraj

Softver je danas svuda oko nas i njegov razvoj vještina koja se itekako vrednuje i traži na svakom koraku razvijenog dijela svijeta, što nas dovodi do pitanja o brojci softverskih developera diljema svijeta. Koliko njih stoji iza rješenja koja spajaju milijarde ljudi i oko devet bilijuna uređaja?