Do 2020. čak 50% gledanja TV programa bit će ostvareno preko mobitela i tableta

Do 2020. čak 50% gledanja TV programa bit će ostvareno preko mobitela i tableta
Fotolia

Mobilni uređaji odavno su okupirali svijet, trenutno ih koristi između 2,5 i tri milijarde ljudi na svijetu, ali to nije nikakva novost. Zanimljivije je promatrati kako posljednjih godina ti pametni uređaji služe kao zamjena za neke tradicionalne platforme. Jer, dok smo nekad trebali nekoliko uređaja da bismo ispunili svoje interese, danas je zapravo dovoljan jedan.

Radio, novine, kreditne kartice, navigacija... sve imamo na pametnom telefonu i navikli smo na takvu situaciju. Kad tome pridodamo i tablete, koji su u današnje vrijeme nerijetko zaslona većih od deset inča, mogućnosti su i šire. Pa tako prema istraživanju Ericsson ConsumerLab već u 2020. godini možemo očekivati situaciju u kojoj će više pod polovice gledanosti TV sadržaja dolaziti s pametnih telefona i tableta.

Istraživanje je vrlo relevantno jer provelo se u 13 zemalja svijeta i uključene su dobne skupine od 16 do 69 godina. Neke od uključenih zemalja su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kina i Rusija, a analizirali su se podaci ostavljeni od strane milijarde ljudi! Također, u istraživanju se spominje i virtualna stvarnost (VR) i u 2020. se prognozira da će se njome koristiti svaka treća osoba.

Bitno je znati i da su svi ispitanici imali brz internet, redovito gledaju televiziju i na internetu su svakog dana. Sve to u jedno mogu spojiti pametni telefoni i tableti, što je izrazito bitno te odgovara na brojna pitanja o načinu konzumiranja TV sadržaja u bližoj budućnosti. Uz sve to, streaming usluge dodatno će se proširiti, obogatiti ponudu, biti dostupnije, ali i pristupačije cijenom većem dijelu svijeta. Također, stiže i mobilna mreža pete generacije (5G) pa će povezanost biti na višoj razini i konzumacija internetskog sadržaja u pokretu će se svakako povećavati.

Nije ni to sve od bitnih detalja istraživanja. Naime, trenutno prosječna osoba provodi 30 sati tjedno gledajući TV i video sadržaj, a do 2020. godine to bi se trebalo uspeti do 35 sati. Za Netflix, Hulu i slične streaming usluge to je idealna stvar, posebno jer 60 posto ispitanih više preferira tako nešto od tradicionalnog TV programa.

Dakle, za TV straha nema, samo što će proizvođači televizora vjerojatno patiti vrlo brzo i mnogo više no trenutno, bez obzira što svake godine pomiču granice po pitanju mogućnosti koje svaki moderniji TV ima...