Djeca sve manje gledaju TV

Djeca sve manje gledaju TV
Shutterstock

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako djeca sve više svojeg vremena provode online, a sve manje pred TV-om. Nažalost, djeca su sve ovisnija o pametnim telefonima i tabletima, a njih čak preko 80 posto u Velikoj Britaniji ima pametne telefone u dobi od 12-15 godina.

Istraživanje Ofcoma pokazuje kako britanska djeca u dobi između 5 i 15 godina provedu 15 sati online svaki tjedan - jedan sat i 18 minuta više nego prošle godine. Što se tiče dobrog starog televizijskog programa, ono je palo na 13 sati i 36 minuta tjedno - u odnosu na prošlu godinu to je smanjenje od sat i 14 minuta.

Unatoč tome, 90% djece i dalje općenito ima tendenciju da gleda televiziju svaki dan od 18 do 21h. Tableti su popularni kod djece predškolske dobi, a dvije trećine roditelja s djecom u dobi između 12 i 15 vjeruje kako njihovo dijete ima "dobru ravnotežu" između vremena koje provede ispred ekrana i drugih aktivnosti.

Najviše se online gledaju glazbeni spotovi, crtići i razni isječci. Dječji život je postao digitalan i u to nema sumnje. Pitajte koji put svoje klince znaju li što je to graničar ili pikulanje. Ili im pokažite kako se to radi, neće im škoditi.