Direktor Lenova ne misli da će i njih pogoditi isti problemi kao Huawei

Direktor Lenova ne misli da će i njih pogoditi isti problemi kao Huawei
DepositPhotos

Lenovo je ostvario godišnje prihode od 51 milijardu američkih dolara, ali pitanje je koliko se tako dobra situacija može nastaviti s obzirom na trgovinski rat koji vlada između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Iz same kompanije tvrde da panike nema te da će poslovanje biti nastavljeno prema planu, ali nekako se čini da posljedice ipak moraju postojati.

Čak je i profit od 118 milijuna dolara u četvrtom kvartalu fiskalne godine zadovoljavajuć, iako ne kao onaj prethodni od 233 milijuna dolara no daleko je bolji od 33 milijuna dolara iz istog razdoblja otprije godinu dana. Dakle, Lenovo raste, kompanija je uspjela unatoč određenim problemima na tržištu pametnih telefona ipak uspjeti ostvariti pozitivan rezultat u konačnici.

Jer, 75 posto svih prihoda su ostvareni od strane PC i pametnih uređaja, pod koje ne spadaju i pametni telefoni, koji su sami ostvarili 13 posto ili 6,46 milijardi dolara prihoda u fiskalnoj godini. Također, da panike ne treba biti sugerira i činjenica da su prihodi ostvareni na raznim dijelovima svijeta. Pa tako na Kinu otpada 25 posto, a na obje Amerike 32 posto, Europu, Bliski istok i Afriku 25 posto te na Azijsko pacifičku regiju 19 posto.

Dakle, nije u Kini ostvareno najviše prihoda i tako nešto svakako može radovati čelnike kompanije uoči izazova koji svakako slijede u bližoj budućnosti. Jer, kao kineska kompanija, sigurno neće poslovati na američkom tlu jednako jednostavno kao što je prije, bez obzira na činjenicu da u svom posjedu Lenovo ima Motorolu, nekad uglednu američku kompaniju. Neće pomoći toliko ni činjenica da Lenovo njeguje dobre odnose zadržavanjem zaposlenih u Motorolinim uredima na američkom tlu.

"Mi smo globalna kompanija s uravnoteženim poslovanjem diljem svijeta i s vrlo sofisticiranim proizvodnim lancem. U usporedbi s konkurencijom, fleksibilniji smo i uživamo povjerenje pa ne vidim zašto bismo bili na meti ikome", kazao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor (CEO) Lenova.

Pa, ako nekoga zaobiđe trgovinski rat, to bi mogao biti upravo Lenovo!