Digitalno društvo za sve

Digitalno društvo za sve

U Osijeku, u prostoru Gradske četvrti Gornji grad, u četvrtak 10. listopada održan je treći skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“, koji su zajednički organizirali Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Skup je okupio predstavnike udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske, operatora telekomunikacijskih usluga, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Povjerenice za osobe s invaliditetom i mnoge druge s ciljem podizanja svijesti društva o izazovima s kojima se danas, u digitalno doba, susreću osobe s invaliditetom, kao i ponuditi neka rješenja koje svakodnevni život mogu učiniti lakšim i jednostavnijim.

FER i HAKOM su predstavili rad na zajedničkom projektu „Pristupačnog web sjedišta“ koji ne samo da u potpunosti ispunjava standard pristupačnosti propisan zakonom, koji to regulira za sva tijela javnog sektora najkasnije do 23. rujna 2020., nego predstavlja i korisne funkcionalnosti kao rezultat istraživanja stvarnih potreba osoba s invaliditetom iz Hrvatske. Projekt će završiti javnom objavom metodologije izrade pristupačnih internetskih stranica, što će moći koristiti svi oni koji svoja web mjesta žele učiniti što pristupačnijima, uvažavajući prikupljena znanja i potrebe osoba s invaliditetom tijekom istraživanja.

„HAKOM kao regulator koji uz temeljne zadaće posebnu pažnju posvećuje i ranjivim skupinama korisnika, od djece, osoba starije životne dobi do osoba s invaliditetom, uvijek želi sa svojim partnerima, u ovom slučaju s FER-om, dati dodatnu vrijednost svojim projektima i učiniti ih što korisnijim za čitavo društvo, a ne samo za HAKOM“, izjavio je ovom prilikom Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a.

Skup je bio i mjesto razmjene iskustava predstavnika udruga osoba s invaliditetom i operatora kako bi se kontinuiranim dijalogom napravili pomaci u pristupačnosti pristupa uslugama digitalnog društva, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić je okupljenima održao prezentaciju o Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, koji obuhvaća oko 2300 različitih internetskih stranica u Republici Hrvatskoj i daje jasne rokove do kad one moraju biti pristupačne za sve, uključujući i osobe s invaliditetom i teškoćama prilikom pristupa digitalnim sadržajima na internetu.

Još iz kategorije

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

Dodijeljene nagrade Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna

21.11.2019. komentiraj

Hrvatska gospodarska komora i ove je godine dodijelila nagradu Zlatna kuna koja je večeras dodijeljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i tako je u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Pirić Montage, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Nanobit, a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Cedevita. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Zagrebačka banka, dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Croatia osiguranje. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Rasco, a u kategoriji Post startup tvrtki Diversitas IT sustavi.

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

21.11.2019. komentiraj

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

Slack nastavlja padati pod pritiskom Microsoft Teams

21.11.2019. komentiraj

Slack nastavlja pad i lako je moguće da će ga Microsoft sa svojim Teams u konačnici uništiti, barem što se tiče borbe za vrh i ozbiljnijeg načina poslovanja. Jer, kompanija ne samo što ima manje korisnika na dnevnoj razini, a riječ je o deset milijuna u odnosu na 13 milijuna Teamsa, već se osjeti pad i po pitanju cijene dionica.