Digitalna transformacija i prenošenje podataka u cloud

Digitalna transformacija i prenošenje podataka u cloud
DepositPhotos / Ilustracija

Davorin Cetto, CEO tvrtke Syntio i Guillaume Leygues, direktor korisničkog inženjeringa u Google Nordics u podcastu Data & Business razgovaraju o izazovima s kojima se tvrtke susreću kada su u pitanju podaci, razlozi zbog kojih dolazi do izazova i načinima na koji inženjeri koji upravljaju podacima rješavaju te izazove.

Tvrtke se susreću s problemom otključavanja podataka i stoga mnoge od njih prelaze na cloud koji im omogućuje generiranje novih podataka stvarajući tako i nove poslovne vrijednosti. Podaci koji se generiraju i pohranjuju na cloud kasnije mogu biti korišteni za analizu te mogu donijeti vrijednost samom biznisu. Tvrtkama je potrebno sve više podataka kako bi korisnicima mogli pružiti kvalitetnu uslugu i zato moraju imati sustav razvijen da reagiraju gotovo odmah, npr. agent u call centru mora imati dostupnu bazu podataka u realnom vremenu kako bi mogao pomoći korisniku.

Iako svi pretpostavljaju da je najveći problem digitalne transofrmacije nedostatak inženjera za upravljanje podatcima, Cetto i Leygues navode kako je stvarni problem sami mindset koje imaju kompanije kada se upuštaju u digitalnu transformaciju. Mnoge kompanije nisu ni započele svoju digitalnu transformaciju zbog straha prenošenja svojih podataka iz svog data centra u njima nepoznat cloud prostor. Iako je Google Cloud sigurniji od vlastitog podatkovnog prostora i koristi ga više od 100 tisuća korisnika. Velika prednost clouda je što se sadržaj može testirati i skinuti jako brzo.

Više poslušajte na linku.