Digitalizacija nije samo tehnologija, nije revolucija nego evolucija

Digitalizacija nije samo tehnologija, nije revolucija nego evolucija

Digitalizacija poslovanja je kontinuirani proces, a elektronički potpis jedan od njenih ključnih dijelova, sve pretpostavke za njegovu primjenu postoje, samo treba krenuti i/ili nastaviti. Budućnost poslovanja je hibridna – digitalni dokumenti naša su sadašnjost, a fizički dokumenti zadržat će se još neko vrijeme. Zato tehnologija treba omogućiti jedinstven način upravljanja s oba tipa zapisa. Dio je zaključaka I.D.E.A.L. business eventa, u organizaciji tvrtke IT Sistemi – jednog od najvećih regionalnih tvrtki specijaliziranih za rješenja digitalizacije upravljanja dokumentima, održanog jučer u hotelu DoubleTree by Hilton.

Na jednom mjestu okupili su se lideri brojnih vodećih domaćih i regionalnih tvrtki, iz gotovo svih industrija, kao što su OTP Banka, Raiffeisenbank, Nova Ljubljanska banka, Allianz, Atlantic Grupa, Hrvatski telekom, A1, te organizacija iz javnog sektora – među ostalima HANFA, Grad Karlovac, OIV i brojni drugi.

Glavna tema bila je digitalizacija poslovanja s posebnim naglaskom na elektroničko potpisivanje – prednosti koje nam donosi, izazovi s kojima se suočavamo te budućnost koja brojne poslovne procese u potpunosti prenosi u digitalnu sferu. Kako je Hrvoje Sukić COO IT Sistema istaknuo da je temelj digitalne transformacije svake kompanije je digitalizacija proslovnih procesa koji uključuju rad s dokumentima.

„Nakon tog koraka otvaraju se nebrojene mogućnosti za redizajn poslovnih procesa koji će dovesti do povećanja efikasnosti i boljeg korisničkog iskustva“, zaključio je Sukić.

Za samu implementaciju rješenja elektroničkog potpisa potrebni su određeni preduvjeti i digitalna zrelost organizacije. „Digitalizacija se postiže transformacijom korisničkog iskustva, proizvoda i usluga, procesa i organizacijske kulture, odnosno načina rada. Ona nikada ne prestaje, već je u pitanju kontinuirani proces. Nažalost često se događa da odlične inicijative zbog tromosti sustava ili određenih otpora završe na filozofskoj raspravi, ali srećom kada unutar organizacije postoji nekoliko onih koji cijelu priču guraju naprijed, nastaju uspješni projekti pa i kontinuirano unapređenje na svim razinama“, istaknula je Danijela Bistrički Morović,  Direktorica programa business i IT transformacije u HT-u.

Regulatorni okvir koji postavlja Europska unija, a naravno podliježe mu i Hrvatska, te trendove i budućnost elektroničkog potpisivanja prezentirao je Klaus Fellner, VP Sales and Alliances, iz tvrtke Namirial, ujedno i partnera eventa.

„Za primjenu elektroničkog potpisivanja postoje svi preduvjeti – tehnološki i regulatorni. Jedan od najvećih trendova u elektroničkom potpisivanju - video autentikacija, odnosno identifikacija putem video linka, omogućuje potpunu digitalizaciju komunikacije s korisnikom, uključujući i onboarding proces – dakle bez ijednog posjeta npr. banci. Određeni izazovi postoje, ali sljedeći korak je na  gospodarstvu koje treba više ulagati u digitalizaciju jer u pitanju je lančana reakcija – kada krene jedan, krenut će i ostali“, objašnjava Fellner.

Kako u praksi izgleda implementacija rješenja elektroničkog potpisa iz vlastitog iskustva ispričala je Antonija Perica, Direktorica odjela potpore poslovnoj mreži, OTP banka je se „projekt odvijao paralelno s procesom spajanja dva velika financijska sustava – OTP banke i Splitske banke.

„To je bio veliki izazov za nas, ali znali smo da se možemo pouzdati u IT Sisteme. Nismo posustajali jer je analiza pokazala da će se dotadašnjim načinom rada troškovi eksponencijalno povećavati, a nakon početne investicije u implementaciju e-potpisa isti će biti linearni. Što se kroz praksu i dokazuje“, pojasnila je Antonija Perica.

Na konferenciji je održana i panel rasprava „Potpuna digitalizacija poslovanja – mit ili stvarnost?“ na kojoj su, pod vodstvom moderatorice Danijele Bistrički Morović, iskustva i mišljenja izmjenjivali sve redom profesionalci s dugogodišnjim iskustvom i to Dario Galinec – CIO, Franck; Bernard Gršić – Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Ratko Mutavdžić - CEE PS Director Cloud Service Microsoft i Marijo Volarević - Chief Digital Officer, Croatia osiguranje.

Međusobne različitosti doprinijele su dinamičnoj raspravi, te su se spominjali brojni faktori koji utječu na proces digitalizacije - od informatičke naobrazbe u školskom sustavu, preko procesnih izazova, do generalnog stupnja zrelosti države, ali i korisnika.

„Svi vole sigurnost, nekad će korisnik tražiti deset studija slučaja kako bi se potvrdilo da određena tehnologija radi prije nego se pristupi projektu. No gdje je tu inovacija?“ jedno je od pitanja koje je Ratko Mutavdžić uputio svima prisutnima. Također je istaknuo. „Trend je smanjivanje broja digitalnih procesa, jer nije ni potrebno digitalizirati sve procese, one koji su bespotrebni moramo eliminirati, pogotovo u državi“, ističe Mutavdžić.

S druge strane Bernard Gršić napominje: „Postoji nekoliko razina tehničke opremljenosti. Na jednoj od njih treba integrirati razmjenu podataka između svih registara. To su sve nužni procesi koliko god mi pričamo danas o jednom virtualnom svijetu, digitalnom društvu, o idealnim uvjetima. Želimo cijelu državu umrežiti, izmjenjivati sve te podatke i stvoriti potrebne tehničke  preduvjete da bi se to ostvarilo.“

Kada su tehnološki partneri u pitanju, Dario Galinec iz perspektive korisnika naglašava da je bolje je imati manje vendora, koji mogu ponuditi širok spektar tehnologija i usluga. „Svaka tehnologija sama za sebe ne znači puno, potrebno ju je znati integrirati u sustav, za što su potrebna i brojna poslovna znanja. Uz to uspjeh svakog projekta leži u partnerskom odnosu dobavljača i korisnika“, zaključuje Galinec.

Kada se sve zbroji, odgovor na pitanje iz naziva panel rasprave je – potpuna digitalizacija nije mit, već je stvarnost. Regulatorni okvir postoji, kao i praksa, ali treba je povećati. Brzina razvoja nije samo na tehnologiji nego na prihvaćanju promjena od strane svih sudionika procesa.

„Država mora nastaviti stvarati pretpostavke za digitalizaciju, kao što je to učinila s e-računima, koje onda natjeraju ostale na adekvatnu prilagodbu…. Ne mora cijeli svijet biti end to end riješen. Bitno je krenuti. Proces digitalizacije je dug, potrebno je ići korak po korak, ustrajati, a poneki iznenadni veći skokovi su svakako dobrodošli“, istaknuo je Volarević.

Još iz kategorije

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

14.10.2019. komentiraj

U Zagrebu u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. postavljen potpuno novi tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku, odnosno nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza, kako bi crveno na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela te uopće ne primjećuju da im je upaljeno crveno!

Milijuni dolara nagrada za pobjednike Fortnite turnira

Milijuni dolara nagrada za pobjednike Fortnite turnira

14.10.2019. komentiraj

Fortnite je osvojio ne samo gamin svijet, već i svijet kompetitivnih natjecanja, što se može vidjeti po turnirskim nagradama najboljim igračima te video igre. Primjerice, prvak Kyle Giersdorf (16) iz Pennsylvanije u Sjedinjenim Američkim Državama za osvajanje svjetskog kupa dobio je tri milijuna američkih dolara!