Digitalizacija nije samo tehnologija, nije revolucija nego evolucija

Digitalizacija nije samo tehnologija, nije revolucija nego evolucija

Digitalizacija poslovanja je kontinuirani proces, a elektronički potpis jedan od njenih ključnih dijelova, sve pretpostavke za njegovu primjenu postoje, samo treba krenuti i/ili nastaviti. Budućnost poslovanja je hibridna – digitalni dokumenti naša su sadašnjost, a fizički dokumenti zadržat će se još neko vrijeme. Zato tehnologija treba omogućiti jedinstven način upravljanja s oba tipa zapisa. Dio je zaključaka I.D.E.A.L. business eventa, u organizaciji tvrtke IT Sistemi – jednog od najvećih regionalnih tvrtki specijaliziranih za rješenja digitalizacije upravljanja dokumentima, održanog jučer u hotelu DoubleTree by Hilton.

Na jednom mjestu okupili su se lideri brojnih vodećih domaćih i regionalnih tvrtki, iz gotovo svih industrija, kao što su OTP Banka, Raiffeisenbank, Nova Ljubljanska banka, Allianz, Atlantic Grupa, Hrvatski telekom, A1, te organizacija iz javnog sektora – među ostalima HANFA, Grad Karlovac, OIV i brojni drugi.

Glavna tema bila je digitalizacija poslovanja s posebnim naglaskom na elektroničko potpisivanje – prednosti koje nam donosi, izazovi s kojima se suočavamo te budućnost koja brojne poslovne procese u potpunosti prenosi u digitalnu sferu. Kako je Hrvoje Sukić COO IT Sistema istaknuo da je temelj digitalne transformacije svake kompanije je digitalizacija proslovnih procesa koji uključuju rad s dokumentima.

„Nakon tog koraka otvaraju se nebrojene mogućnosti za redizajn poslovnih procesa koji će dovesti do povećanja efikasnosti i boljeg korisničkog iskustva“, zaključio je Sukić.

Za samu implementaciju rješenja elektroničkog potpisa potrebni su određeni preduvjeti i digitalna zrelost organizacije. „Digitalizacija se postiže transformacijom korisničkog iskustva, proizvoda i usluga, procesa i organizacijske kulture, odnosno načina rada. Ona nikada ne prestaje, već je u pitanju kontinuirani proces. Nažalost često se događa da odlične inicijative zbog tromosti sustava ili određenih otpora završe na filozofskoj raspravi, ali srećom kada unutar organizacije postoji nekoliko onih koji cijelu priču guraju naprijed, nastaju uspješni projekti pa i kontinuirano unapređenje na svim razinama“, istaknula je Danijela Bistrički Morović,  Direktorica programa business i IT transformacije u HT-u.

Regulatorni okvir koji postavlja Europska unija, a naravno podliježe mu i Hrvatska, te trendove i budućnost elektroničkog potpisivanja prezentirao je Klaus Fellner, VP Sales and Alliances, iz tvrtke Namirial, ujedno i partnera eventa.

„Za primjenu elektroničkog potpisivanja postoje svi preduvjeti – tehnološki i regulatorni. Jedan od najvećih trendova u elektroničkom potpisivanju - video autentikacija, odnosno identifikacija putem video linka, omogućuje potpunu digitalizaciju komunikacije s korisnikom, uključujući i onboarding proces – dakle bez ijednog posjeta npr. banci. Određeni izazovi postoje, ali sljedeći korak je na  gospodarstvu koje treba više ulagati u digitalizaciju jer u pitanju je lančana reakcija – kada krene jedan, krenut će i ostali“, objašnjava Fellner.

Kako u praksi izgleda implementacija rješenja elektroničkog potpisa iz vlastitog iskustva ispričala je Antonija Perica, Direktorica odjela potpore poslovnoj mreži, OTP banka je se „projekt odvijao paralelno s procesom spajanja dva velika financijska sustava – OTP banke i Splitske banke.

„To je bio veliki izazov za nas, ali znali smo da se možemo pouzdati u IT Sisteme. Nismo posustajali jer je analiza pokazala da će se dotadašnjim načinom rada troškovi eksponencijalno povećavati, a nakon početne investicije u implementaciju e-potpisa isti će biti linearni. Što se kroz praksu i dokazuje“, pojasnila je Antonija Perica.

Na konferenciji je održana i panel rasprava „Potpuna digitalizacija poslovanja – mit ili stvarnost?“ na kojoj su, pod vodstvom moderatorice Danijele Bistrički Morović, iskustva i mišljenja izmjenjivali sve redom profesionalci s dugogodišnjim iskustvom i to Dario Galinec – CIO, Franck; Bernard Gršić – Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Ratko Mutavdžić - CEE PS Director Cloud Service Microsoft i Marijo Volarević - Chief Digital Officer, Croatia osiguranje.

Međusobne različitosti doprinijele su dinamičnoj raspravi, te su se spominjali brojni faktori koji utječu na proces digitalizacije - od informatičke naobrazbe u školskom sustavu, preko procesnih izazova, do generalnog stupnja zrelosti države, ali i korisnika.

„Svi vole sigurnost, nekad će korisnik tražiti deset studija slučaja kako bi se potvrdilo da određena tehnologija radi prije nego se pristupi projektu. No gdje je tu inovacija?“ jedno je od pitanja koje je Ratko Mutavdžić uputio svima prisutnima. Također je istaknuo. „Trend je smanjivanje broja digitalnih procesa, jer nije ni potrebno digitalizirati sve procese, one koji su bespotrebni moramo eliminirati, pogotovo u državi“, ističe Mutavdžić.

S druge strane Bernard Gršić napominje: „Postoji nekoliko razina tehničke opremljenosti. Na jednoj od njih treba integrirati razmjenu podataka između svih registara. To su sve nužni procesi koliko god mi pričamo danas o jednom virtualnom svijetu, digitalnom društvu, o idealnim uvjetima. Želimo cijelu državu umrežiti, izmjenjivati sve te podatke i stvoriti potrebne tehničke  preduvjete da bi se to ostvarilo.“

Kada su tehnološki partneri u pitanju, Dario Galinec iz perspektive korisnika naglašava da je bolje je imati manje vendora, koji mogu ponuditi širok spektar tehnologija i usluga. „Svaka tehnologija sama za sebe ne znači puno, potrebno ju je znati integrirati u sustav, za što su potrebna i brojna poslovna znanja. Uz to uspjeh svakog projekta leži u partnerskom odnosu dobavljača i korisnika“, zaključuje Galinec.

Kada se sve zbroji, odgovor na pitanje iz naziva panel rasprave je – potpuna digitalizacija nije mit, već je stvarnost. Regulatorni okvir postoji, kao i praksa, ali treba je povećati. Brzina razvoja nije samo na tehnologiji nego na prihvaćanju promjena od strane svih sudionika procesa.

„Država mora nastaviti stvarati pretpostavke za digitalizaciju, kao što je to učinila s e-računima, koje onda natjeraju ostale na adekvatnu prilagodbu…. Ne mora cijeli svijet biti end to end riješen. Bitno je krenuti. Proces digitalizacije je dug, potrebno je ići korak po korak, ustrajati, a poneki iznenadni veći skokovi su svakako dobrodošli“, istaknuo je Volarević.

Još iz kategorije

Prvi bolesnik s korona virusom u Hrvatskoj zaposlenik Ericsson Nikole Tesle

Prvi bolesnik s korona virusom u Hrvatskoj zaposlenik Ericsson Nikole Tesle

25.02.2020. komentiraj

Najjači domaći IT izvoznik Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena korona virusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije, objavljeno je danas. On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu, a to je na press konferenciji danas potvrdio i ministar zdravstva u Vladi RH Vili Beroš.

Izgradnja digitalne budućnosti Europe

Izgradnja digitalne budućnosti Europe

25.02.2020. komentiraj

EU provodi digitalnu strategiju koja se temelji na dosadašnjim uspjesima naše tehnologije, inovacija i originalnosti, a prožeta je europskim vrijednostima koje prenosi na međunarodnu scenu. Prošlog tjedna su predstavljene Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji (UI) i europska podatkovna strategija, koje pokazuju da Europa može postaviti globalne standarde za tehnološki razvoj i pritom staviti ljude na prvo mjesto.

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.