ZELENA TRANZICIJA

Digitalizacija i elektrifikacija mogu smanjiti emisije ugljika poslovnih zgrada do 70 posto

Digitalizacija i elektrifikacija mogu smanjiti emisije ugljika poslovnih zgrada do 70 posto
Depositphotos

Obnova zgrada primjenom digitalnih rješenja najbolji je pristup dekarbonizaciji, pokazali su rezultati novog istraživanja Schneider Electrica, predvodnika u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji.

Zgrade čine oko 37 % globalnih emisija ugljika , a prema procjenama otprilike polovica današnjih zgrada koristit će se i 2050. godine . Zbog toga se na razini cijelog tog sektora moraju hitno smanjiti operativne emisije ugljika kako bi zgrade postale energetski učinkovitije.

Rezultati istraživanja pokazuju kako implementacija Schneider Electric digitalnih rješenja u zgradarstvu i upravljanje potrošnjom energije , može smanjiti operativne emisije ugljika poslovnih zgrada za do 42 % s povratom ulaganja u manje od tri godine. Također, zgrade će smanjiti operativne emisije ugljika za dodatnih 28 %, odnosno ukupno će reducirati emisije do 70 % ako se u potpunosti usmjere na električnu energiju i digitalna rješenja i to zamjenom grijanja s fosilnih izvora na električne alternative, te instalacijom mikromreža napajanih iz lokalnih obnovljivih izvora energije. 

„Smanjenje operativnih emisija ključno je za dekarbonizaciju što većeg broja postojećih zgrada i postizanje neto-nultih emisija do 2050. godine. Ovo sveobuhvatno istraživanje potvrđuje kako je smanjenje emisija ugljika do 70 % ostvarivo ukoliko postojeće zgrade transformiramo u energetski učinkovitu, potpuno elektrificiranu i digitaliziranu imovinu“, rekao je Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu.

Istraživanje, provedeno u suradnji s konzultantskom tvrtkom WSP, temelji se na praćenju energetske učinkovitosti i razina emisije ugljika velikih poslovnih zgrada izgrađenih početkom 2000-ih u različitim klimatskim područjima SAD-a. Međutim, digitalni pristup obnovi zgrada primjenjiv je na sve vrste zgrada i klimatske uvjete te, stoga, predstavlja najučinkovitiju strategiju za dekarbonizaciju zgrada koja omogućava brze rezultate s manje emisija iz opsega.

Obnova zgrada implementacijom digitalnih tehnologija poboljšava i olakšava svakodnevne poslovne aktivnosti korisnika u zgradama, ali je važna i za samu dugoročnost i održivost. Naime, zgrade koje nisu dekarbonizirane mogu postati neupotrebljiva imovina koja gubi na vrijednosti te nije privlačna investitorima i stanarima.

Prelazak na zgrade s niskom razinom ugljika također otvara znatan potencijal za stvaranje novih radnih mjesta prema nedavnim istraživanjima Instituta za globalnu održivost Sveučilišta u Bostonu i Instituta za istraživanje održivosti Schneider Electrica.

Schneider Electric široko je prepoznat kao tvrtka s utjecajem i kao predvodnik u dekarbonizaciji. Povezani proizvodi, softver i usluge održivosti Schneidera pomažu u ostvarivanju operativne učinkovitosti i uklanjanju gubitka energije te pružaju strategije za smanjenje ugljika u zgradama, tvornicama, podatkovnim centrima, infrastrukturi i kućanstvima. Istraživanja i koncepti dekarbonizacije Schneider Electrica nude trenutna, praktična rješenja koja pomažu organizacijama da prevladaju izazove energetske tranzicije.