TEHNOLOŠKA REGULACIJA

Digital Group poziva EU da izbjegne pretjeranu regulaciju umjetne inteligencije

Digital Group poziva EU da izbjegne pretjeranu regulaciju umjetne inteligencije
Depositphotos

Grupacija tehnološke industrije DigitalEurope pozvala je Europsku uniju da izbjegne pretjeranu regulaciju temelja umjetne inteligencije. U otvorenom pismu grupa traži da se ne stvara situacija koja bi prisilila startupe da napuste regiju.

Otvoreno pismo potpisala su 32 digitalna udruženja na kontinentu, objašnjavajući da samo 8 posto tvrtki u Europi trenutno koristi umjetnu inteligenciju, što je značajno daleko od cilja Europske komisije od 75 posto do 2030. Nadalje, navedeno je samo 3 posto svjetskih “AI jednorozi” došli su iz EU-a, upozoravajući da konkurentnost i financijska stabilnost kontinenta ovise o sposobnosti kompanija da uvedu umjetnu inteligenciju u područjima kao što su zelena tehnologija, zdravstvo, proizvodnja ili energija.

U tu svrhu želi da nadolazeći zakon EU-a o umjetnoj inteligenciji, koji je sada predmet završnih pregovora između zakonodavaca i država članica, da umjetnoj inteligenciji u Europi priliku za borbu ne namećući pretjeranu birokratiju na područjima kao što su modeli temelja i umjetna inteligencija opće namjene (GPAI). "Da bi Europa postala globalna digitalna moć, potrebne su nam tvrtke koje mogu predvoditi inovacije umjetne inteligencije također koristeći temeljne modele i GPAI."

„Kao predstavnici europske digitalne industrije, vidimo veliku priliku u temeljnim modelima i novim inovativnim igračima koji se pojavljuju u ovom prostoru, od kojih su mnogi rođeni ovdje u Europi. Nemojmo regulirati njihovo postojanje prije nego što dobiju priliku za povećanje ili ih prisiliti da odu”, dodaje grupa u pismu.

Kao dio popisa preporuka, potpisnici su podržali zajednički prijedlog Francuske, Njemačke i Italije za ograničavanje opsega pravila umjetne inteligencije za temeljne modele na određene standarde transparentnosti. DigitalEurope je tvrdio da Zakon o umjetnoj inteligenciji ne mora regulirati svaku novu tehnologiju i podržava pristup koji je usredotočen na visokorizične upotrebe. Pismo je također izrazilo zabrinutost da bi se Zakon o umjetnoj inteligenciji, s obzirom na njegov široki opseg, mogao preklapati s pravilima u drugim sektorima kao što je zdravstvo.