Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now
Antonio Jularić

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

"Oni koji se ne uključe do 31. svibnja bit će uklonjeni", navela je Nvidia u priopćenju.

Na ovaj način se želi spriječiti problem s licenciranim igrama, koji bi pri uključenju izdavača i developera nestao. Ovako, Nvidia nudi naslove koji nemaju direktnu dozvolu za "boravak" na platformi. Zbog toga su neke igre morale biti uklonjene i Nvidia se više ne želi dovoditi u takvu situaciju, posebno jer je GeForce Now iznimno popularan.

Dakle, zašto je to tako... Primjerice, Google Stadia zahtijeva kupovinu odvojenih licenci kako bi se na toj platformi igrala određena igra, a Nvidia je za GeForce Now pretplatnike omogućavala igranje onih igara koje su kupljene na Steamu ili Epicu. Takav pristup naišao je na kritike jer postavlja pitanje digitalnog vlasništva i općenito poslovnog modela cloud gaminga.

Upravo zato Nvidia želi nastaviti po svom, ali uz direktnu dozvolu onih koji stoje iza igara. Time bi se izbjegle eventualne tužbe i ostale neugodnosti koje bi u konačnici otjerale pretplatnike s platforme. U ovom trenutku, zna se da na GeForce Now neće biti, osim ako se nešto ne promijeni, naslova koje izdaju Activision Blizzard, Bethesda i Sega.

Postoji mogućnost da GeForce Now ostane i bez još podosta velikih imena, kao Capcom, Crytek, Konami, Xbox Game Studios, Rockstar, Square Enix, Take-Two/2K Games i Warner Bros. Ipak, iz Nvidije tvrde da imaju više od 2000 naslova, iza kojih stoje također velikani - Bandai Namco, Bungie, CCP Games, Electronic Arts, Epic, Riot, Ubisoft i Valve.

Samim time, GeForce Now ostat će atraktivan gamerima u dovoljnoj mjeri da platforma ostvaruje zacrtane ciljeve, koji su tijekom pandemije koronavirusa premašeni pa je u jednom trenutku tijekom ožujka Nvidia onemogućila daljnju kupovinu Founders pretplate u Europi i Sjevernoj Americi...