Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Foto: Antonio Jularić

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.

"Oni koji se ne uključe do 31. svibnja bit će uklonjeni", navela je Nvidia u priopćenju.

Na ovaj način se želi spriječiti problem s licenciranim igrama, koji bi pri uključenju izdavača i developera nestao. Ovako, Nvidia nudi naslove koji nemaju direktnu dozvolu za "boravak" na platformi. Zbog toga su neke igre morale biti uklonjene i Nvidia se više ne želi dovoditi u takvu situaciju, posebno jer je GeForce Now iznimno popularan.

Dakle, zašto je to tako... Primjerice, Google Stadia zahtijeva kupovinu odvojenih licenci kako bi se na toj platformi igrala određena igra, a Nvidia je za GeForce Now pretplatnike omogućavala igranje onih igara koje su kupljene na Steamu ili Epicu. Takav pristup naišao je na kritike jer postavlja pitanje digitalnog vlasništva i općenito poslovnog modela cloud gaminga.

Upravo zato Nvidia želi nastaviti po svom, ali uz direktnu dozvolu onih koji stoje iza igara. Time bi se izbjegle eventualne tužbe i ostale neugodnosti koje bi u konačnici otjerale pretplatnike s platforme. U ovom trenutku, zna se da na GeForce Now neće biti, osim ako se nešto ne promijeni, naslova koje izdaju Activision Blizzard, Bethesda i Sega.

Postoji mogućnost da GeForce Now ostane i bez još podosta velikih imena, kao Capcom, Crytek, Konami, Xbox Game Studios, Rockstar, Square Enix, Take-Two/2K Games i Warner Bros. Ipak, iz Nvidije tvrde da imaju više od 2000 naslova, iza kojih stoje također velikani - Bandai Namco, Bungie, CCP Games, Electronic Arts, Epic, Riot, Ubisoft i Valve.

Samim time, GeForce Now ostat će atraktivan gamerima u dovoljnoj mjeri da platforma ostvaruje zacrtane ciljeve, koji su tijekom pandemije koronavirusa premašeni pa je u jednom trenutku tijekom ožujka Nvidia onemogućila daljnju kupovinu Founders pretplate u Europi i Sjevernoj Americi...

Još iz kategorije

Mnoga lica Linux Desktopa

Mnoga lica Linux Desktopa

28.09.2020. komentiraj

Linux ima niz posebnosti, a jedna od njih svakako je ta da korisnici mogu izabrati pregršt sučelja, poznatijih pod imenom Linux Desktop Interface. Na “tržištu” ih je ustinu mnogo, no spomenut ćemo ih devet koja se izdvajaju i kojima treba dati ipak nešto više pozornosti pri izboru favorita.

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

27.09.2020. komentiraj

Globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju (AI) bi prema progonzama koje nudi IDC trebala dosegnuti 110 milijardi američkih dolara u 2024. Ona će se ubrzati tijekom narednih nekoliko godina jer će sve više organizacija obaviti ili započeti AI implementaciju kako bi pospješile poslovanjea.

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

27.09.2020. komentiraj

Intel se kroz posljednjih nekoliko desetljeća nameće kao najveći i najutjecajniji proizvođač procesorskih čipova na svijetu, bez obzira što trenutno ima za konkurenta jedan AMD, odnosno, u prošlosti velikane kao IBM i Motorolu. Ali, ta američka kompanija ima svojih problema...