Deset Android mobilnih aplikacija koje najviše troše bateriju

Deset Android mobilnih aplikacija koje najviše troše bateriju
Antonio Jularić

Problemi s vijekom baterije na našim pametnim telefonima uistinu su veliki i ne prate razvoj tehnologije, a da si olakšamo moramo pomno paziti što i kako koristimo, posebno ako punjač i utičnica nisu u blizini. Kako bi pomogli u tome, iz AVG-a su objavili kojih to deset aplikacija „gutaju“ najviše iz naših uređaja.

Podaci koji se koriste u istraživanju provedenom kroz treći kvartal 2015. godinu su anonimni i svi su akteri dobrovoljno odlučili sudjelovati u njemu. Riječ je o korisnicima Android pametnih telefona iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije. Rezultati su slični kao i u prethodnim istraživanjima ove vrste, ali su se pojavile i neke aplikacije kojih na ovakvim listama nije bilo.

Sve one utječu na vijek baterije, na performanse uređaja jer rade "nepozvano" u pozadini i na zagrijavanje uređaja. Najgore je što se neke od njih same "pale" i potom rade u pozadini pa ih treba ručno podešavati.

Dakle, redom je ovih deset najgore po našu bateriju i performanse uređaja, a pokreću se same i potom rade u pozadini: Facebook, Google Play Services, BBM, Instagram, Facebook Messenger, ChatON, Facebook Pages Manager, The Weather Channel, KakaoTalk i WhatsApp Messenger. Pripazite ukoliko koristite neku od ovih aplikacija i ručno ugasite što vam ne treba. Također, u odnosu na istraživanje AVG-a za drugi kvartal, nije bilo previše promjena. Na prvom i drugom mjestu sve je sito, tek se Facebook Pages Manage spustio na peto mjesto i s liste su nestali Words withFriends te ooVoo Video Call Text & Voice.

Što se tiče aplikacija koje korisnik pokreće sam, najviše "života" bateriji uzima sljedećih deset: Snapchat, Amazon Shopping UK, Spotify Music, LINE: Free Calls & Messages, Clean Master, Samsung WatchON, Netflix, BBC News, Amazon Shopping i Microsoft Outlook. Na ovoj listi nije bilo promjena na prvih pet mjesta, a Clean Master prestigao je Netflix dok na listi više nema Amazon Kindle, ali je tu sad Microsoft Outlook.

I na kraju, AVG je napravio kompletnu listu, a ovo je deset "najtežih" aplikacija kad se sve uzme u obzir, i baterija i potrošnja podatkovnog prometa: Netflix, Snapchat, Tumbl, BBC News, Clean Master, Samsung WatchON, Clash of Clans, Spotify, Aviary i Microsoft Outlook.