DARPA s novim programom želi postići da AI može objasniti svoje odluke

DARPA s novim programom želi postići da AI može objasniti svoje odluke
DepositPhotos

Američka agencija za istraživanje naprednih obrambenih projekata (DARPA) počela se naveliko zanimati za umjetnu inteligenciju (AI) prije nekoliko godina i u ovom trenutku smatra da je spremna za korak naprijed po pitanju te tehnologije. Konkretnije, DARPA pokreće program pod nazivom Istraživanje umjetne inteligencije (eng. Artificial Intelligence Exploration), a sve s ciljem dostizanja „trećeg vala“ AI, koji podrazumijeva mogućnost da AI objasni svoje postupke.

S obzirom da DARPA djeluje pod Ministarstvom obrane Sjedinjenih Američkih Država novca joj ne nedostaje. Ipak američka izdvajanja za obranu iznose oko 600 milijardi dolara godišnje, a uspjeh na AI polju vratio bi mnogo uloženog novca. Uostalom, nije ruski predsjednik Vladimir Putin bez razloga rekao da tko dobije "AI rat", bit će vladar svijeta. Samo, neće to stići tako brzo, čini se.

Naime, koliko god je umjetna inteligencija u ovom trenutku "pametna", ona je samo skup algoritama, koji zahvaljujući moćnoj računalnoj moći jako brzo daju rezultate. Također, AI jako brzo uči kako oponašati određene poteze, ali ako upitate AI zašto čini to što čini, ostat ćete bez odgovora. Ili će biti besmislen. Ako pak očekujete improvizaciju, ponovno ćete ostati kratkih rukava.

Upravo je to ono što DARPA želi promijeniti i ako uspije, dobit ćemo AI koji može predvidjeti ljudski potez, donijeti odluku na licu mjesta i razumijeti zašto se traži to što se traži. A to je zapravo ideal, to je zapravo umjetna inteligencija u punom smislu te riječi.

Nije ni to sve, uz sposobnost objašnjavanja postupaka dolazi i kontekstualna adaptacija. Naravno, sad AI može prepoznati neki objekt kao cjelinu, ali ne može prepoznati detalje tog objekta. U ratovanju to je poprilično problematično i neiskoristivo. Napraviti taj korak dalje, uspjeti od AI napraviti istinsku kopiju ljudske inteligencije... E, to je ono o čemu Putin priča i Amerikanci mu neće proturječiti.

Sad samo treba biti strpljiv još koju godinu pa da vidimo je li DARPA napravila ikakav napredak ili će on pričekati nekog drugog, u neko drugo vrijeme...