FESTIVAL KREATIVNOSTI

Dan Ariely ostavio snažan dojam na Danima komunikacija

Dan Ariely ostavio snažan dojam na Danima komunikacija
Matija Habljak PIXSELL

Glavna dvorana Dana komunikacija u Rovinju bila je dupkom puna povodom nastupa Dana Arielyja, koji je ovaj festival kreativnosti posjetio kako bi domaćim komunikatorima prenio svoja znanja.

"Ljudi su preopterećeni i prezaposleni, moramo pronaći način kako ispravnu stvar učiniti jednostavnom", poručio je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za bihevioralnu ekonomiju, trostruki autor bestsellera New York Timesa, znanstvenik Sveučilišta Duke, koji je inspirirao gotovo 30 milijuna gledatelja te koautor uspješnoga dokumentarca o (ne)iskrenosti kojeg je Bloomberg uvrstio u izbor 50 najoriginalnijih mislilaca svijeta.

U svom je predavanju do posljednje sekunde angažirao sudionike koji su s nestrpljenjem iznova iščekivali nove primjere i zaključke iz njegove bogate karijere koji su svima pokazali koliko smo kao ljudska vrsta predvidivo iracionalni. Osvrnuo se na predvidivu iracionalnost ne samo u svakodnevnom životu već i u poslovnom svijetu - jer sve što radimo za svoju tvrtku ne radimo za nju, nego za ljude s kojima radimo. Pozornicu je napustio s važnim savjetom za bolji život "Budite manje plašljivi, ali nemojte živjeti samo u trenutku, već razmišljajte o široj perspektivi."

Važan aspekt ovogodišnjega festivala razgovori su o ponašanjima potrošača, bihevioralnoj pozadini donošenja odluka i ulozi fake newsa u sveopćoj (i)racionalnosti društva - o čemu je na neuobičajen način govorio Oobah Butler - najveći prankster današnjice i, još važnije, miljenik publike koji je u svojoj najnovijoj edukativnoj epizodi raskrinkao velikog tehnološkog diva u predavanju The Great Amazon Heist.

A o utjecaju društvenih mreža na društvo sudionici su učili i od pokretača planetarno popularnih platformi UNILAD-a i LADbiblea koje su dosegnule milijarde – na glavnu pozornicu popeo se i Alex Partridge.

"Najveći grijeh koji svaki marketinški stručnjak može napraviti jest stvaranje sadržaja koji će publiku ostaviti ravnodušnom. Ključno je pronaći način za stvaranje sadržaja koji potiče emocije – a pričanje vlastite priče približava nas zajednici", poručio je osnivač viralnih stranica.

Ovo je samo dio sadržaja koji su se danas održavali na još nekoliko festivalskih lokacija – petak je obilježilo više od 30 drugih programskih segmenata, sve od pristupa političkim kampanjama u razgovoru How to Get 370 Million Europeans on Board te izvršnih odluka u redakcijama u Secrets of the Editor's Pick do kreativnih rasprava poput PPP: Bringing Sexy Back to Advertising i The Folder of Shame: Celebrating Our Regrettable Campaigns! te nezaobilazne teme u komunikacijskoj industriji - uspješnoj kombinaciji kreativnosti i biznisa u razgovoru The Business of Ideas, koji je predvodio Nikola Žinić, član organizacijskog odbora Dana komunikacija:

"Vrijeme je da shvatimo, ali ne samo unutar industrije nego i kao društvo u cijelosti, da je kreativnost ključan izvor inspiracije i sastavni dio svakog uspješnog poslovnog plana. Drago mi je da smo mogli zaroniti u ovu temu na festivalu: Dani komunikacija na savršen način dočaravaju što nam dašak kreativnosti znači za kvalitetniji rad - i život."