Dalmatinski startup ekosustav - motor razvoja Splitsko-dalmatinske županije

Dalmatinski startup ekosustav - motor razvoja Splitsko-dalmatinske županije
Depositphotos / Ilustracija

GrowIT konferencija - razvoj regionalnih startup ekosustava” održat će se 14.02.2023. s početkom u 10:00 sati u hotelu Briig u Splitu. Konferenciju organizira Splitsko-dalmatinska županija uz pomoć Centra za digitalnu transformaciju Digitalna Dalmacija.

Konferencija će okupiti krovne startup organizacije i ugostiti renomirane govornike iz svijeta startupa i poduzetništva. Prilika je to da se naglasi kako poduzetništvo i uspjeh nisu ni daleki ni nedostižni, već se zajedno sastaju u Briigu.

Jedna od tema rasprave bit će uloga javne uprave, znanstveno obrazovnih ustanova i tvrtki (Triple Helix) u stvaranju regionalnih startup ekosustava. Osim o tome, polemizirat će se i o ulozi udruga, inkubatora i ustanova u razvoju regionalnog startup ekosustava. Da bi ekosustav pružao startupima optimalne uvjete da se predstave, a onda i skaliraju, potrebna je povezana mreža obrazovnih institucija, poduzetničkih inicijativa kao i lokalno dostupan kapital za prve korake. Među sudionicima diskusije bit će Dario Boras - suosnivač i direktor tvrtke Parklio i Stipe Čogelja – zamjenik župana Splitsko dalmatinske županije.

Na jednom će se mjestu okupiti i predstavnici vodećih inicijativa i organizacija koje rade na uspostavi elemenata startup ekosustava.

Hajdi Ćenan predstavit će plan djelovanja udruge CRO startup, krovne nacionalne startup udruge osnovane s ciljem unapređenja hrvatskog startup ekosustava. O razvijanju elemenata startup ekosustava resursima regionalne uprave govorit će i Damir Brčić, voditelj Digitalne Dalmacije, krovne regionalne startup inicijative koja okuplja Dalmatia Startup Community to jest lokalnu IT startup scenu na području Splita i Dalmacije. Davor Runje predstavit će aktivnosti udruge CISEX te pojasniti što bi obuhvaćao prijedlog poreznih olakšica za ulaganje u startupove.

Konferencija će također ugostiti predstavnike najistaknutijih zagrebačkih ali i lokalnih udruga među kojima se ističu Frane Šesnić, direktor ZICER-a odnosno Zagrebačkog inovacijskog centra, Toni Trivković, predsjednik udruge SplitTechCity te Lana Ugrčić voditeljica SPI - Studentskog Poduzetničkog Inkubatora .

Svakako će u centru pažnje biti sami startupi; novi i postojeći, ali i osnivači dalmatinskih IT i tehnoloških tvrtki poput Đulijana Nole- Crno Jaje/Gamma Chef, Antonija Perića- Locastic, Darija Borasa- Parklio, Antonija Šerića- Little Code i mnogih drugih uspješnih lokalnih tvrtki.

Kao predstavnici znanstveno-obrazovnih institucija gosti, ali i panelisti će biti predstavnici Sveučilišta na čelu s rektorom Draganom Ljutićem koji će pozdraviti sve goste i paneliste konferencije, te dekani više splitskih fakulteta; Ekonomskog, FESB-a, Medicinskog i PMF-a, a samu konferenciju otvorit će predstavnik javne uprave - župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Na dan zaljubljenih neće se dijeliti samo ruže i bombonijere već i milijun kuna. Konferencija će upriličiti i svečanu podjelu nagrada za GrowIT program poticanja poduzetništva. Najbolji startup će dobiti bespovratnu potporu u vrijednosti od 200.000 kn  (26.544 EUR), drugoplasirani 100.000 kn (13.272 EUR), trećeplasirani 90.000 kn (11.945 EUR), a preostalih 12 najbolje rangiranih će dobiti potporu u vrijednosti od 50.000 kn  (6.636 EUR).

Projekt GrowIT nastavak je StartIT akademije koja  se također realizira u okviru Digitalne Dalmacije, a funkcionira kao osmotjedni program poduzetničke edukacije namijenjen mladim pojedincima i timovima koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu. GrowIT je tako iduća stepenica, a može biti i sudbinska u izgradnji vlastitog startupa.

GrowIT program omogućuje novi startupima da ozbiljnije krenu sa svojim planom i programom, a u tome im Digitalna Dalmacija uvelike pomaže, osim financijski, svi se startupi mogu uključiti u Dalmatia Startup Community koji djeluje na povezivanju startup scene, traženju novih članova tima, pomaže kod prvih kontakata s potencijalnim investitorima i okuplja aktualne startupove koji i dalje žive i rastu, zapošljavaju i probijaju granice. Na taj se način mladim poduzetnicima pruža podrška u razvoju njihovih poslovnih ideja i olakšava daljnji razvoj lokalnog poduzetničkog ekosustava

Upravo ovakvim projektima Digitalna Dalmacija ostvaruje jedan od svojih primarnih ciljeva, a to je izgradnja splitskog i dalmatinskog startup ekosustava koji će stvoriti preduvjete za nastanak što većeg broja novih IT startupa.

Organizator konferencije i voditelj Digitalne Dalmacije, Damir Brčić poručio  je - “ovaj event je možda i najveće okupljanje i povezivanje institucionalnih i poduzetničkih dionika lokalnog startup ekosustava u Splitu ikada, a želja nam je da na istom mjestu razgovaraju, upoznaju se i s istim ciljem povežu predstavnici znanstveno-obrazovnih ustanova, javne uprave i poduzetnika kao centra kojemu svi trebamo biti okrenuti. Nagrade startupima od 1 milijun kuna bi trebale biti više simboličan poticaj njihovu rastu i daljnjem razvoju, a glavni cilj da rad na razvoju inovacija, njihov transfer u gospodarstvo, te razvoj novih tehnologija i stvaranje što većeg broja uspješnih startupa bude motor razvoja Splitsko-dalmatinske županije ali i RH !“

Nagrađene timove ćemo zasigurno ponovo vidjeti i na našoj partnerskoj Startup Europe Regatta konferenciji koja će se održati od 4. do 6. listopada sa štandovima na splitskoj Rivi.