Cyber kriminalci zaradili milijune eura prije nego su pali u ruke policiji

Cyber kriminalci zaradili milijune eura prije nego su pali u ruke policiji

Foto: Fotolia

I hrvatski korisnici posljednjih su godina dobivali poruke kako zbog nelegalnih radnji moraju uplatiti novac kako bi im MUP odblokirao računala. Iz ovakve rabote stajali su između ostalog i cyber kriminalci koji su uz pomoć virusa ransomware napadali korisnička računala i koje je otkrio Europol i to njegov odjel European Cybercrime Centre zajedno s španjolskom policijom koja je koordinirala cijelu operaciju koja je na kraju rezultirala uhićenjima u Španjolskoj.

Zajedničkom suradnjom tako je otkrivena i razbijena kriminalna mrežu koja je preuzimala kontrolu na korisničkim računalima u čak tridesetak zemalja. Tu su svoju rabotu uspijevali raditi više od dvije godine i prema nekim procjenama sigurnosnih stručnjaka  Europola tako su zaradili više od milijun eura godišnje.

U opsežnoj policijskoj akciji pretraženo je šest stanova i kuća na području Malage gdje je otkrivena najmodernija IT oprema, te mnoštvo kreditnih i debitnih kartica s kojima je izvlačen novac s bankomata s kojih je netom prije uhićenja skinuto 26 tisuća eura, tvrde u Europolu.

Kako tvrde u Europolu prosječno su kriminalci tražili oko 100 eura „otkupnine“, nakon što su računala zarazili virusom ransomware koji je doživio čak 48 različitih inačica nakon što je otkriven u svibnju 2011. godine. Samo u Španjlskoj dokumentirano je više od 1200 zaraženih računala, a kako tvrdi španjolska policija broj žrtava je sigurno i mnogo veći.

Iz Europola se saznaje kako se mreža kriminalaca počela raspetljavati kada je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pao vođa operacije mlađahni 27. godišnji Rus, nakon čega im je trebalo još podosta vremena da raspetljaju cijelu ovu kriminalnu grupu.

Nakon dugotrajne istrage prošlog tjedna pali su njegovi pomagači koji je deset uhićeno u Španjolskoj među kojima su se, kako tvrde u Europolu, nalazila šestorica Rusa, dva Ukrajinca i dva Gruzijca, čije je glavno zaduženje u kriminalnoj organizaciji bilo „pranje novca“ i prebacivanje takvog opranog i čistog novca na nekoliko računa u Rusiju.

Još iz kategorije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

Započeo ovogodišnji Gamescom - najveći svjetski sajam gaming industrije

21.08.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji Gamescom sajam u Koeln u Njemačkoj na kojem od danas svi posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa proizvodima raznih velikih tvrtka i indie studija te po prvi put isprobati najpoznatije nadolazeće igre.

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

Europol: Umjetna inteligencija, kvantno računarstvo i 5G mogli bi kriminalce učiniti još opasnijima

21.08.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) potaknut će napredak na raznim poljima, prvenstveno po pitanju umjetne inteligencije, a vrlo lako i kvantnog računalstva, što je sjajna stvar, ali i poziva na oprez. Jer, s tehnološkim napretkom napreduju i oni koji predstavljaju prijetnju, ponajprije zato što dobivaju bolje alate za činiti štetu. Upozorava na to ovih dana čak i Europol pa zato poziva na pripremu unaprijed, odnosno, prevenciju.

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

King ICT Sarajevo postao ovlašteni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

21.08.2019. komentiraj

Temeljem kontinuiranog razvoja poslovanja i uspješnih rezultata KING ICT Sarajevo je uz status Hewlett Packard Enterprise GOLD Hybrid IT Specialist stekao i Partner Ready Services Delivery certifikat – HPE Pointnext Services. Services Delivery certifikat omogućuje pružanje usluga servisiranja opreme u garantnom periodu u skladu s uslugom koju je korisnik kupio. Najveći nivo podrške (24x7) namijenjen je korisnicima koji žele osigurati kontinuirano poslovanje kroz nesmetani rad na svojim kritičnim sustavima. Također, usluga servisiranja moguća je i u van garantnom periodu. Zahvaljujući novom statusu, certificirani KING ICT stručnjaci moći će isporučivati i instalacijske servise.