Cyber kriminalci zaradili milijune eura prije nego su pali u ruke policiji

Cyber kriminalci zaradili milijune eura prije nego su pali u ruke policiji

Foto: Fotolia

I hrvatski korisnici posljednjih su godina dobivali poruke kako zbog nelegalnih radnji moraju uplatiti novac kako bi im MUP odblokirao računala. Iz ovakve rabote stajali su između ostalog i cyber kriminalci koji su uz pomoć virusa ransomware napadali korisnička računala i koje je otkrio Europol i to njegov odjel European Cybercrime Centre zajedno s španjolskom policijom koja je koordinirala cijelu operaciju koja je na kraju rezultirala uhićenjima u Španjolskoj.

Zajedničkom suradnjom tako je otkrivena i razbijena kriminalna mrežu koja je preuzimala kontrolu na korisničkim računalima u čak tridesetak zemalja. Tu su svoju rabotu uspijevali raditi više od dvije godine i prema nekim procjenama sigurnosnih stručnjaka  Europola tako su zaradili više od milijun eura godišnje.

U opsežnoj policijskoj akciji pretraženo je šest stanova i kuća na području Malage gdje je otkrivena najmodernija IT oprema, te mnoštvo kreditnih i debitnih kartica s kojima je izvlačen novac s bankomata s kojih je netom prije uhićenja skinuto 26 tisuća eura, tvrde u Europolu.

Kako tvrde u Europolu prosječno su kriminalci tražili oko 100 eura „otkupnine“, nakon što su računala zarazili virusom ransomware koji je doživio čak 48 različitih inačica nakon što je otkriven u svibnju 2011. godine. Samo u Španjlskoj dokumentirano je više od 1200 zaraženih računala, a kako tvrdi španjolska policija broj žrtava je sigurno i mnogo veći.

Iz Europola se saznaje kako se mreža kriminalaca počela raspetljavati kada je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pao vođa operacije mlađahni 27. godišnji Rus, nakon čega im je trebalo još podosta vremena da raspetljaju cijelu ovu kriminalnu grupu.

Nakon dugotrajne istrage prošlog tjedna pali su njegovi pomagači koji je deset uhićeno u Španjolskoj među kojima su se, kako tvrde u Europolu, nalazila šestorica Rusa, dva Ukrajinca i dva Gruzijca, čije je glavno zaduženje u kriminalnoj organizaciji bilo „pranje novca“ i prebacivanje takvog opranog i čistog novca na nekoliko računa u Rusiju.

Još iz kategorije

Televizijska i produkcijska očekivanja i planovi pokazani na NEM-u u Zagrebu

Televizijska i produkcijska očekivanja i planovi pokazani na NEM-u u Zagrebu

14.12.2019. komentiraj

 

Na najvećm događaju koji pokriva televiziju, produkciju NEM-a Zagreb u središtu pozornosti bile su neke od najprepoznatljivijih svjetskih produkcijskih kuća. BBC Studios i CBS Studios International predstavili su svoje najnovije sadržaje na ekskluzivnim screeninzima.

U manje od mjesec dana 866 prijava za MIT Bootcamps Croatia 2020

U manje od mjesec dana 866 prijava za MIT Bootcamps Croatia 2020

14.12.2019. komentiraj

Kako je do prvog europskog MIT-evog bootcampa o upravljanju inovacijama i poduzetništvu ostalo manje od šest mjeseci, Zagreb su ovih dana posjetile predstavnice Massachusetts Institute of Technology – MIT Open Learninga, te otkrile kako je u svega mjesec dana zaprimljeno već 866 prijava za svibanjsku edukaciju u Zagrebu. Pomoćnica direktora MIT Open Learninga Vimala Palaniswamy i voditeljica strateških partnerstava za MIT Bootcamps Anine Myrhagen Ward upoznale su se sa Zagrebom i kampusom Algebre na kojem će se održavati veći dio aktivnosti vezanih uz bootcamp, te su iskazale veliko zadovoljstvo dosadašnjim pripremama.

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

13.12.2019. komentiraj

U našem glavnom gradu jučer je padao prvi ovogodišnji snijeg, a samo nekoliko dana ranije počeo je padati snijeg i na ICTbusiness.info. Zagreb se nije značajnije zabijelio, a nas ipak na portalu nije zameo snijeg.