Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH

Croatia osiguranje i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli specijalistički studij INSURTECH
DepositPhotos / Ilustracija

Kako bi spremno odgovorili na trend ubrzanog razvoja industrije osiguranja te osigurali još bolje razumijevanje i korištenje novih tehnologija u osigurateljnoj praksi, stručnjaci iz Croatia osiguranja i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osmislili su i pokrenuli specijalistički studij „Proizvodi, digitalne inovacije i tehnologije u osiguranju - INSURTECH“. Zagreb time postaje jedno od regionalnih i europskih središta za edukaciju o naprednim trendovima i tehnologiji u osiguranju.

Globalno tržište osiguranja doživljava ubrzanu transformaciju u smjeru digitalnih poslovnih modela i novih vrsta proizvoda, koji mogu ostvariti novu vrijednost mjerenu u milijardama dolara. Tehnologije kao što su telematika, internet stvari, big data, strojno učenje ili blockchain unapređuju odnos osiguravatelja prema korisnicima, povećavaju učinkovitost poslovnih procesa te omogućuju inovacije. Očekuje se da će tehnologija u osiguranju dovesti do potpuno novih poslovnih modela, veće profitabilnosti i smanjenih operativnih troškova.

Cilj zajedničkog projekta Croatia osiguranja i Fakulteta elektrotehnike i računarstva obrazovanje je stručnjaka koji će nositi daljnji razvoj industrije u Hrvatskoj i regiji. Suradnjom s akademskom zajednicom Croatia osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, daje još jedan konkretan doprinos ubrzanom razvoju industrije, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva.

„Croatia osiguranje predvodi transformaciju domaćeg i regionalnog tržišta te je ovo još jedan konkretan korak u ubrzavanju digitalizacije industrije. Naša je kompanija nedavno lansirala LAQO, prvo hrvatsko 100 posto digitalno osiguranje u čijem je razvoju primjena novih tehnologija omogućila da hrvatsko tržište dobije potpuno novo iskustvo osiguranja. Prve reakcije na proizvod su izvrsne te pokazuju želju hrvatskih potrošača za modernim proizvodima u osiguranju. Pokretanje ovog studija i suradnja s akademskom zajednicom pružit će nam nova znanja i kompetencije koji su temelj daljnjeg razvoja kompanije, ali i cijele industrije osiguranja“, poručuje predsjednik Uprave Croatia osiguranja, Davor Tomašković.

„Fakultet elektrotehnike i računarstva polaznicima specijalističkog studija „INSURTECH“ pruža mogućnost usvajanja analitičkih metoda, razumijevanja novih tehnologija te stjecanja upravljačkih vještina koje će im pomoći da postanu vodeći stručnjaci u području digitalnih inovacija i tehnologija u osiguranju. Stečena znanja i vještine usporediva su s međunarodno priznatim standardima u području digitalnih inovacija i tehnologija u osiguranju. Premda tehnologija često dominira procesom transformacije poslovnih modela, uspjeh u konačnici ovisi o ljudima. U suradnji s Prirodoslovno-matematičkim, Ekonomskim, Pravnim i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, FER će studentima poslijediplomskog specijalističkog studija omogućiti da u svakodnevnom radu primjenjuju stečena znanja te kontinuirano unaprjeđuju cjelokupnu osigurateljnu industriju“, istaknuo je dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec.