Corning razvija nove verzije Gorilla Glass zaslona

Corning razvija nove verzije Gorilla Glass zaslona
Corning

Corning, tvrtka koja je proizvela Gorilla Glass zaslon, objavila je da radi na novim verzijama tog zaslona, koje bi trebale riješiti problem refleksije, i pomoći u borbi protiv bakterija na zaslonu.

Zbog refleksije zasloni su manje vidljivi na suncu i to je jedan od najvećih problema mobilnih zaslona. U zatvorenom prostoru prikaz na zaslonu je nevjerojatan, ali čim se izađe na dnevnu svjetlost vidljivost zaslona se rapidno smanjuje, te je to problem kojeg industrija mora riješiti pod svaku cijenu. Srećom, Corning, povijesno vrlo inovativna tvrtka,je odlučila riješiti ovaj problem.

Puno high-end telefona koristi Gorilla Glass zaslone, te bi bila odlična vijest da tvrtka uspije riješiti problem refleksije.Trenutni zasloni imaju oko 5 posto refleksije, što je još uvijek puno, te Corning planira smanjiti taj postotak na postotak refleksije koji ima zrak.

Corning također ima velike planove za borbu s bakterijama na zaslonima mobilnih uređaja. Koristeći svoje telefone tijekom cijelog dana, tipkajući po njima i stavljajući ih na lice i uho, zasigurno ne može biti previše zdravo. Tvrtka novom tehnologijom planira ubiti većinu bakterija na zaslonu telefona.

Ove nove tehnologije bi trebale biti dostupne kroz naredne dvije godine, te bi trebalo pomoči Gorilla Glass zaslonima u borbi sa konkurentima i s drugim materijalima poput safira. Gorilla Glass 3 zaslon bi se mogao početi ugrađivati u smartphone uređaje već krajem godine, te bi trebao imati puno čvršću zaštitu zaslona od prethodne tehnologije. Staklo zaslona teoretski može izdržati nevjerojatan pritisak od 10 GPa (gigapascal).

Zaslon je napravljen od stakla koje se koristi za izradu optičkih vlakana, te je 30 puta prozirniji od najčišće vode. Što se tiče nepropusnosti između plastike i stakla, za usporedbu molekuli kisika da prođe kroz plastiku debljine 1 milimetar potrebno je oko 2 tjedna, a istoj toj molekuli da prođe kroz staklo debljine 1 milimetar potrebno je 30 milijardi godina. Te je tako staklo najbolji izbor za korištenje kod OLED tehnologije koja se brzo raspada ako je izložena kisiku ili vodi.