Chrome Mobile Apps stiže u beta fazi u siječnju 2014.

Chrome Mobile Apps stiže u beta fazi u siječnju 2014.

Kada je Google predstavio Android 4.4 KitKat svijetu, jedna od prednosti svega toga bio je Project Svelte, tj. pokušaj smanjenja zahtjeva koji Android OS ima kada je u pitanju radna memorija. Google pokušava smanjiti fragmentaciju i „zamagliti“ granicu između desktop i mobilne platforme kao što su Android i iOS.

Zadnja vijest koja se pojavila u vezi njihovih napora je ona u kojoj se napominje kako je Google spreman ući u beta fazu u siječnju 2014.godine s “Chrome Mobile Apps„. Radi se o projektu za izgradnju alata za programere kako bi oni mogli lakše implementirati aplikacije „izgrađene“ za Chrome na radnoj površini preko mobilnih operativnih platformi kao što su Android i iOS.

Chrome aplikacije napisane su u HTML, CSS i JavaScript. Imaju sposobnost da se pokrenu izvan preglednika, rade čak i kada je offline, a imaju i mogućnost pristupa nekim API koje druge web aplikacije nemaju. Android i iOS domaće aplikacije obično koriste različiti set alata.

No, Apache Cordova omogućuje programerima da implementiraju hibridne domaće aplikacije koristeći iste HTML, JavaScript i CSS alate koji se koriste za desktop verziju Chrome aplikacija. Google radi i na alatu koji će se nositi s raznim izazovima poput mijenjanja dizajna za mobilne uređaje, identificiranje bugova i testiranja.