POSTAJE NEPOUZDAN

ChatGPT ubrzano gubi na popularnosti, ali razlozi su logični

ChatGPT ubrzano gubi na popularnosti, ali razlozi su logični
Depositphotos

Umjetna inteligencija u centar pažnje široj je javnosti stigla prošle godine u studenome, kad je predstavljen ChatGPT, platforma koja je nakon nevjerojatnih prvih pola godine polako počela sa stagnacijom.

Ona se nastavila i u kolovozu, jer je to treći mjesec da prosječno vrijeme boravka na ChatGPT-u pada. Dok je, primjerice, u ožujku prosjek bio 8,7 minuta po korisniku, u kolovozu je to palo na sedam minuta. Kroz lipanj i srpanj je bilo još gore jer je pad iznosio na mjesečnoj razini oko deset posto.

Razumljivo, navodi u izvještaju Similarweb, počeli su godišnji odmori i završila je škola, kao i semestri na fakultetima. S kolovozom u mnogim zemljama svijeta, prije svega Sjedinjenim Američkim Državama, počinje škola, zbog čega pad nije bio tako značajan, ali svejedno je postojao.

Kad je OpenAI predstavio ChatGPT u studenome prošle godine, brzo je postao jedna od najbrže rastućih aplikacija u povijesti, sa sto milijuna korisnika i više od 1,5 milijardi posjeta stranici zaključno s lipnjem ove godine.

No, treba na umu imati da se kod njega primijetio jedan trend, a to je da postaje sve netočniji. Samim time i nepouzdaniji pa mu ljudi okreću leđa i pokušavaju sreću pronaći u sve većoj konkurenciji.

Istraživanje koje su proveli sveučilišta Stanford i UC Berkeley pokazalo je da je u ožujku GPT-4 mogao identificirati proste brojeve s 97,6 posto točnosti. Ista studija provedena u lipnju otkrila je da je njegova točnost pala na šokantno niskih 2,4 posto.

Stručnjaci su primijetili da je potrebno provesti više studija, ali su naveli i da se "ponašanje istog modela velikog jezika može značajno promijeniti u relativno kratkom vremenu".

Tu je i spomenuta činjenica, da se OpenAI gotovo svakodnevno suočava sa sve većom konkurencijom. Upravo je Anthropic predstavio plaćeni nivo za svoj chatbot Claude po istoj cijeni od 20 američkih dolara mjesečno kao ChatGPT i početni entuzijazam je izniman.