POKAZUJE KREATIVNOST

ChatGPT se može mjeriti s jedan posto najinteligentnijih ljudi

ChatGPT se može mjeriti s jedan posto najinteligentnijih ljudi
Depositphotos

Istraživanje na Sveučilištu Montana u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da se ChatGPT može nositi s jedan posto najinteligentnijih ljudi.

Istraživači su proveli Torrance testove kreativnog razmišljanja (TTCT), koji su često korišteni za takve svrhe, na ChatGPT mehanizam i zabilježili osam njegovih odgovora. Istovremeno su prikupili odgovore 24 studenta Sveučilišta. Ti su rezultati potom uspoređeni s 2700 učenika u zemlji koji su polagali TTCT.

Sve odgovore je ocijenila Služba za školsko testiranje (eng. Scholastic Testing Service), koja nije znala da su među poslanim odgovorima i oni koje je kreirala umjetna inteligencija. Rezultati su pokazali jednaku razinu kreativnosti kao i odgovori najkreativnijih studenata koji su pristupili testu.

Zapravo, ChatGPT je nadmašio većinu studenata na nacionalnoj razini. Nalazi su bili iznenađujući, rekao je za ScienceDaily.com autor studije i asistent kliničkog profesora na Poslovnom fakultetu Sveučilišta u Montani Erik Guzik. Njegova područja istraživanja uključuju poduzetništvo i ekonomski aspekt kreativnosti.

U usmenom ocjenjivanju ispitanici dobivaju slike i/ili usmene upute i od njih se traži da odgovore u pisanom obliku. Primjerice, može im se pokazati slika događaja i zatražiti da postave hipotezu o ishodu. Ili im se može pokazati proizvod i zatražiti načine kako ga poboljšati.

U studiji su ChatGPT odgovori bili na samom vrhu za tečnost i originalnost. Rezultati odgovora "skliznuli" su na 97. percentil kada je riječ o fleksibilnosti.

Guzik ne želi precijeniti utjecaj koji ChatGPT može imati na gospodarstvo, ali predviđa da će postati pokretač inovativnosti jer ubrzano uči iz podataka kojima je imao pristup, a potom iste te podatke koristi kako bi stvarao nešto originalno. I to sve u manje od godinu dana otkako je predstavljen svijetu.