PROSLAVIO ROĐENDAN

ChatGPT ostaje dominantan na globalnoj razini

ChatGPT ostaje dominantan na globalnoj razini
Depositphotos

Potražnja za alatima za konverzaciju pokretanim umjetnom inteligencijom (AI) ostaje na iznimnim razinama, a OpenAI-jev ChatGPT ističe se iznad konkurencije. Popularnost ChatGPT-a dramatično je porasla na Googleu tijekom njegove prve godine postojanja, s određenim regijama koje se ističu.

Konkretno, podaci prikupljeni od strane Finbolda otkrivaju rekordni porast globalnih Google pretraživanja izraza "ChatGPT", dosežući vrh popularnosti od 100 kao 5. studenog. Tijekom 2023., popularnost je skočila impresivnih 400 posto, počevši od ocjene 20 1. siječnja.

Važno je napomenuti da je do 27. studenog 2022. izraz zabilježio ocjenu popularnosti od 1, što se podudara s periodom lansiranja generativnog AI alata. Dakle, tijekom proteklih 12 mjeseci, potražnja za ChatGPT na Googleu doživjela je astronomski porast od 9900 posto.

Što se tiče pregleda po zemljama, do 15. studenog Kina prednjači s najvišom ocjenom od 100, zatim Filipini i Nepal na drugom mjestu s ocjenom 32. Singapur dijeli treće mjesto sa Šri Lankom, oba bilježeći ocjenu 31.

Važno je napomenuti da se ChatGPT pojavio kao jedna od najbrže rastućih web aplikacija, što prati rastuća potražnja. Ova potražnja povezana je s različitim elementima, od funkcionalnosti do prednosti prvog pokretača pred svojim AI konkurentima. Prednost prvog pokretača učvršćena je investicijom tehnološkog diva Microsofta u OpenAI, što rezultira integracijom alata u različite proizvode tvrtke, uključujući Bing.

Povećana usvajanja i potražnja omogućila su OpenAI-u vrijedne povratne informacije, što je dovelo do stalnih poboljšanja alata kako bi zadovoljila potrebe korisnika. Tijekom proteklih 12 mjeseci uvedena su značajna poboljšanja, uključujući lansiranje mobilne aplikacije i uvod pretplatničke usluge pod nazivom ChatGPT Plus, koja zadovoljava korisnike čak i tijekom vršnih opterećenja.

U isto vrijeme, došlo je do nadogradnji memorije, a najnovija nadogradnja uključuje mogućnost stvaranja personaliziranih AI asistenata i predstavljanje novog tržišta - efektivno App Storea za chatbotove.

Zanimljivo je da potražnja za ChatGPT-om ostaje visoka u Kini unatoč tome što je zemlja počela ograničavati taj AI alat. No, korisnici pronalaze načine kako zaobići prepreke i koristiti ga. Prvenstveno jer je bolji od svega što domaće tržište zasad nudi.