CES 2022: Goodyear predstavio nove koncepte

CES 2022: Goodyear predstavio nove koncepte
DepositPhotos

Kompanija Goodyear pronašla je mjesto na CES sajmu u Las Vegasu i predstavila konceptnu gumu napravljenu od 70 posto obnovljivih materijala. Ta je guma samo jedna od postaja na putu do 100 posto obnovljive gume, koju se Goodyear obvezao osmisliti do 2030.

Gume su jedna od onih stvari na koje se oslanjamo u automobilima, ali o kojima ne razmišljamo nužno, izvan konteksta njihove izvedbe ili godišnjeg doba. Definitivno ne razmišljamo o tome odakle dolaze, od čega su napravljene ili što se s njima događa kada dođu do kraja životnog vijeka.

Srećom, kompanije poput Goodyeara vode računa o tim stvarima i razvijaju načine da gume učine ekološki prihvatljivijima bez da se pritom narušavaju njihove performanse i kvaliteta.

Goodyear je novu gumu načinio od održivog materijala, a to je značajno jer 70 posto građevinskog materijala te gume dolazi iz obnovljivih izvora. Sada, ovo što je izveo ide dalje od upotrebe stvari kao što je reciklirani čelik za pojaseve. Primjerice, Goodyear je razvio proces koji koristi sojino ulje kako bi guma ostala savitljiva u rasponu odstupanja temperatura u oba smjeta.

Također, tri vrste crnog ugljika ili čađe korištene u gumama potječu iz obnovljivih izvora, koji, prema početnim procjenama, proizvode manje ugljika u proizvodnji od tipičnih spojeva. Ali, to nije sve, ima još!

Silicij je bitan dio modernih smjesa za gume, a Goodyear koristi onaj koji dolazi iz pepela rižinih ljuski, nusproizvoda prerade riže. Tu je i reciklirani poliester koji dolazi iz recikliranih plastičnih boca.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove konceptualne gume je to što se, za razliku od drugih sa živim organizmima u sebi, čini kao nešto što bi se sada gotovo moglo proizvoditi za javnu potrošnju.

Dakle, ništa u predstavljenom nije neka predaleka budućnost, a to su svima omiljene vrste koncepata. Ipak, treba ponoviti, ova je guma samo "odskočna daska" prema Goodyearovom ambicioznom cilju proizvodnje gume od 100 posto održivih materijala do 2030.