CES 2022: Goodyear predstavio nove koncepte

CES 2022: Goodyear predstavio nove koncepte

Foto: DepositPhotos

Kompanija Goodyear pronašla je mjesto na CES sajmu u Las Vegasu i predstavila konceptnu gumu napravljenu od 70 posto obnovljivih materijala. Ta je guma samo jedna od postaja na putu do 100 posto obnovljive gume, koju se Goodyear obvezao osmisliti do 2030.

Gume su jedna od onih stvari na koje se oslanjamo u automobilima, ali o kojima ne razmišljamo nužno, izvan konteksta njihove izvedbe ili godišnjeg doba. Definitivno ne razmišljamo o tome odakle dolaze, od čega su napravljene ili što se s njima događa kada dođu do kraja životnog vijeka.

Srećom, kompanije poput Goodyeara vode računa o tim stvarima i razvijaju načine da gume učine ekološki prihvatljivijima bez da se pritom narušavaju njihove performanse i kvaliteta.

Goodyear je novu gumu načinio od održivog materijala, a to je značajno jer 70 posto građevinskog materijala te gume dolazi iz obnovljivih izvora. Sada, ovo što je izveo ide dalje od upotrebe stvari kao što je reciklirani čelik za pojaseve. Primjerice, Goodyear je razvio proces koji koristi sojino ulje kako bi guma ostala savitljiva u rasponu odstupanja temperatura u oba smjeta.

Također, tri vrste crnog ugljika ili čađe korištene u gumama potječu iz obnovljivih izvora, koji, prema početnim procjenama, proizvode manje ugljika u proizvodnji od tipičnih spojeva. Ali, to nije sve, ima još!

Silicij je bitan dio modernih smjesa za gume, a Goodyear koristi onaj koji dolazi iz pepela rižinih ljuski, nusproizvoda prerade riže. Tu je i reciklirani poliester koji dolazi iz recikliranih plastičnih boca.

Ono što je posebno zanimljivo kod ove konceptualne gume je to što se, za razliku od drugih sa živim organizmima u sebi, čini kao nešto što bi se sada gotovo moglo proizvoditi za javnu potrošnju.

Dakle, ništa u predstavljenom nije neka predaleka budućnost, a to su svima omiljene vrste koncepata. Ipak, treba ponoviti, ova je guma samo "odskočna daska" prema Goodyearovom ambicioznom cilju proizvodnje gume od 100 posto održivih materijala do 2030.

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!