CES 2022: Brojna predstavljanja i inovacije

CES 2022: Brojna predstavljanja i inovacije
Dražen Tomić / Tomich Productions

Prestižni CES sajam već je uvelike počeo i bliži se svome kraju, ali zainteresirani se itekako imaju čemu za radovati jer iznenađenja neće nedostajati. Očekuje se još nekoliko desetaka događaja, s brojnim predstavljanjima, prezentacijama i inovacijama od koje zastaje dah.

Zasad smo mogli vidjeti televizore s kojima će giganti kao Samsung, Sony i LG pokušati osvojiti tržište i ove godine. Naravno, brojni proizvođači odlučili su se predstaviti javnosti s laptopima, u prvom redu onima vezanima za gaming jer se na tom planu događaju najveće promjene i postoji podosta potencijala.

Javnosti su predstavljeni i novi monitori, stolna računala, a prednjačili su u tom smislu standardni "igrači" - Acer, Lenovo, Alienware i Asus. Što se pametnih uređaja za domove tiče... Praktički svi su imali nešto za ponuditi u tom smislu, ali nekako je najdalje otišao Amazon s Matter, uređajem koji će objediniti apsolutno svaki pametni uređaj i učiniti ga kompatibilnima međusobno. Vjerojatno će to biti istinski hit.

Što se pametnih telefona tiče, ova godina nije bila toliko bogata, ali vidjeli smo Samsung Galaxy S21 Fe, OnePlus 10 Pro i nekoliko uređaja iza koih stoji TCL. No, zato je bilo podosta novih slušalica, zvučnika, pametnih satova, rutera i drugih nosivih uređaja bez kojih se danas malo tko može zamisliti.

Sony je vjerojatno otišao najdalje od svih s Vision-S 02 konceptualnim električnim automobilom, koji bi trebao prikazati kakva budućnost nas očekuje u toj industriji. Ali, više djeluje da se njime htjeli predstaviti brojne Sonyjeve proizvode koji imaju mogućnost "spajati" se na vozila.

I na kraju, iako je CES u povećoj mjeri održan na virtualan način, fizičko prisustvo ovaj put nije bilo isključeno. Bez obzira što posjetitelja i izlagača nije bilo kao što smo navikli u "dobra stara vremena," bilo ih je dovoljno da sajam ostavi jedan ugodan dojam i na samom licu mjesta.