CES 2020: Toyota and BIG To Build A Prototype Future City In Japan

CES 2020: Toyota and BIG To Build A Prototype Future City In Japan

Toyota i Bjarke Ingels Group (BIG) zajedno su na CES sajmu u Las Vegasu predstavili kako bi gradovi budućnosti trebali izgledati te na taj način otišli korak dalje po pitanju prezentiranja noviteta.

Jer, dok su se ostali ponajviše bavili prezentacijom automobila, mobilnih uređaja ili pametnih domova, ove su dvije kompanije prezentirale Toyota Woven Ciry, prototip urbane budućnosti. Što je najbolje od svega, ovo uistinu jest bio prezentirani prototip jer dogodine će Toyota i danski arhitektonski gigant BIG raditi na Woven Cityju.

Bit će veličine 708.200 četvornih metara veličine, a nalazit će se na planini Fuji u Japanu. Uz sve to, u njemu će živjeti ljudi, što znači da će biti riječ o istinskom gradu. Samo, neće to biti grad kao svaki drugi, jer osim što će njegovi stanovnici zapravo biti stručnjaci zaduženi za testiranje, razvoj i unapređenje grada, sami će grad biti "pametan".

Naime, sve će se bazirati na tehnologiji, od prometnica, kuća, automobila, a energija kojom će se napajati bit će iz obnovljivih izvora. Što znači da ne samo da ćemo svjedočiti gradu koji je potpuno tehnološki opremljen nego i ekološki osviješten. Također, zanimljivost je da će Woven City zapravo biti u podosta dijelova kopija New Yorka i Barcelone.

Zahvaljujući činjenici da ta dva velika grada već neko vrijeme koriste tehnologiju kako bi pratili mobilnost na dnevnoj razini, Woven City će kroz te podatke "učiti" kako bi se unaprijedio. Odnosno, BIG će ga u arhitektonskom smislu razviti da podsjeća na ta dva grada, ali u onim dijelovima koji će ga poboljšati.

Samim time, prometnice će biti izvedene tako da se promet odvija na najbrži mogući način. Zgrade i kuće bit će postavljene tako da izvlače najviše i daju najviše te da ujedno budu ukalupljene potpuno logično u život grada...

Ono čime se Toyota i BIG ponose jest da će svaki dio grada imati smisao, da ništa neće biti "nabacano". Dakle, postojat će poseban dio za zabavu i rekreaciju, poseban za opuštanje, poseban za promet. I neće smetati jedan drugom, a svejedno će život grada teći potpuno normalno i neometano.

Još iz kategorije

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

Hrvatska visokom 8 mjestu na PISA testu

22.10.2020. komentiraj

Današnjom objavom rezultata globalnih kompetencija učenika zaokružen je sedmi ciklus OECD-ova istraživanja PISA 2018, u kojem je u proljeće 2018. sudjelovalo 6.609 hrvatskih petnaestogodišnjaka iz 179 srednjih i 4 osnovne škole. Uz čitalačku, matematičku i prirodoslovnu pismenost, čiji su rezultati objavljeni u prosincu 2019., kao dodatna inovativna domena, u koju su se zemlje mogle proizvoljno uključiti, ispitivale su se globalne kompetencije. Hrvatska se u odnosu na ostalih 27 zemalja sudionica smjestila na visoko osmo mjesto u ukupnom poretku, pri čemu su hrvatski učenici ostvarili 506 bodova što je značajno bolji rezultat od prosjeka koji iznosi 474 boda.

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

Potrošači su i dalje zabrinuti zbog COVID-19, potrošnja nastavlja padati

22.10.2020. komentiraj

Saznanja IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost (IBV) iz kolovoza potvrđuju da su potrošači i dalje zabrinuti zbog pandemije koronavirusa pa ne žele kupovati ono što im nije prijeko potrebno.

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

Europski parlament od Europske komisije traži obranu prava svih građana EU

22.10.2020. komentiraj

Zastupnici pozivaju Europsku komisiju da poduzme mjere predviđene zakonodavstvom EU-a kako bi se zajamčio potpuni vizni reciprocitet između EU-a i SAD-a. Sa 376 glasova za, 269 protiv i 43 suzdržana, Parlament je u danas  usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da predstavi pravni akt o suspenziji izuzeća od obveze posjedovanja vize za državljane SAD-a, na dvanaest mjeseci, kako je utvrđeno u takozvanom mehanizmu reciprociteta.