CES 2020: Toyota and BIG To Build A Prototype Future City In Japan

CES 2020: Toyota and BIG To Build A Prototype Future City In Japan

Toyota i Bjarke Ingels Group (BIG) zajedno su na CES sajmu u Las Vegasu predstavili kako bi gradovi budućnosti trebali izgledati te na taj način otišli korak dalje po pitanju prezentiranja noviteta.

Jer, dok su se ostali ponajviše bavili prezentacijom automobila, mobilnih uređaja ili pametnih domova, ove su dvije kompanije prezentirale Toyota Woven Ciry, prototip urbane budućnosti. Što je najbolje od svega, ovo uistinu jest bio prezentirani prototip jer dogodine će Toyota i danski arhitektonski gigant BIG raditi na Woven Cityju.

Bit će veličine 708.200 četvornih metara veličine, a nalazit će se na planini Fuji u Japanu. Uz sve to, u njemu će živjeti ljudi, što znači da će biti riječ o istinskom gradu. Samo, neće to biti grad kao svaki drugi, jer osim što će njegovi stanovnici zapravo biti stručnjaci zaduženi za testiranje, razvoj i unapređenje grada, sami će grad biti "pametan".

Naime, sve će se bazirati na tehnologiji, od prometnica, kuća, automobila, a energija kojom će se napajati bit će iz obnovljivih izvora. Što znači da ne samo da ćemo svjedočiti gradu koji je potpuno tehnološki opremljen nego i ekološki osviješten. Također, zanimljivost je da će Woven City zapravo biti u podosta dijelova kopija New Yorka i Barcelone.

Zahvaljujući činjenici da ta dva velika grada već neko vrijeme koriste tehnologiju kako bi pratili mobilnost na dnevnoj razini, Woven City će kroz te podatke "učiti" kako bi se unaprijedio. Odnosno, BIG će ga u arhitektonskom smislu razviti da podsjeća na ta dva grada, ali u onim dijelovima koji će ga poboljšati.

Samim time, prometnice će biti izvedene tako da se promet odvija na najbrži mogući način. Zgrade i kuće bit će postavljene tako da izvlače najviše i daju najviše te da ujedno budu ukalupljene potpuno logično u život grada...

Ono čime se Toyota i BIG ponose jest da će svaki dio grada imati smisao, da ništa neće biti "nabacano". Dakle, postojat će poseban dio za zabavu i rekreaciju, poseban za opuštanje, poseban za promet. I neće smetati jedan drugom, a svejedno će život grada teći potpuno normalno i neometano.