CES 2020: Mercedes-Benz predstavio futuristički auto inspiriran filmom Avatar

CES 2020: Mercedes-Benz predstavio futuristički auto inspiriran filmom Avatar
Dražen Tomić / Tomich Productions

Mercedes-Benz na CES sajmu u Las Vegasu predstavio je podosta divlji koncept automobila, inspiriran Avatarom, hit filmom iz 2009. Nazvan je, naravno, Mercedes-Benz Vision AVTR.

Na dizajnu je njemačkom velikanu pomogao redatelj Avatara James Cameron i automobil uistinu izgleda veličanstveno, futuristički i nudi mogućnosti koje još uvijek samo gledamo u filmovima. Primjerice, Mercedes-Benz donosi "bionic flaps" za komunikaciju s ljudima izvan automobila. Diskretno ih je postavljeno 33 na automobil.

Kotači su posebna priča jer mogu se zakretati pa automobil vozi po strani, što će biti korisno onima koje muči bočno parkiranje. Naravno, svi oni koji su sad uzdahnuli moraju biti svjesni da koncepti automobila služe kako bi se vidjelo kako koji proizvođač zamišlja budućnost. Vrlo je realno da nikad ništa slično nećemo vidjeti na tržištu. No, većina ideja sasvim sigurno će zaživjeti kroz razne modele narednih godina.

Primjerice, kod Vision AVTR se može odmah zamijetiti da nema upravljačkog volana, što nije čudno s obzirom da Mercedes-Benz zamišlja budućnost u kojoj će automobili voziti samostalno. Ipak, putnici će moći imati kontrolu, ali kroz poseban kontroler, kao u igrama. Sjedala će pak vibrirati u ritmu otkucaja srca i disanja putnika.

Kad smo kod putnika... Čim uđu u automobil, pred njima se pokreće 3D prikaz Pandore, izmišljenog svijeta iz filma Avatar. A da bude još i bolja prezentacija svih ovih futurističkih detalja, na pozornici se pred publikom pojavio James Cameron glavom i bradom te kazao:

"Spojit ćemo se." (eng., we will merge)

Naravno, 3D prikaz Pandore nije jedini, automobil bi trebao nuditi cijeli niz različitih prikaza. Ali najfuturističkiji detalj svakako je onaj koji sugerira da će Vision AVTR biti pogonjen organskim baterijskim ćelijama baziranima na grafenu. Ta tehnologija svakako neće biti dostupna godinama, ako ikad i bude, no lijepo je zamišljati budućnost u smjeru kojim je zamišlja Mercedes-Benz.