CES 2019: Od seks robota i virtualne stvarnosti do automobila i televizora

CES 2019: Od seks robota i virtualne stvarnosti do automobila i televizora
Facebook/abysscreations

Planetarno popularni CES sajam u Las Vegasu nije samo najveći na svijetu, već automatski i najznačajniji jer dolazi s početkom godine (8. do 11. siječnja) pa se osjeća elan proizvođača, spremnih u samom startu pokazati i dokazati koliko toga novoga mogu donijeti svijetu tehnologije. I ove godine na CES odlazi ekipa portala ICTbusiness.info te ICTbusiness TV-a. Bit će tu i nekoliko domaćih tvrtki, ali o svemu više kada ludilo u Las Vegasu krene.

Samo, CES je poseban po tome što neki u njemu vide priliku za prodaju prošlogodišnjih hit proizvoda, odnosno, njihovih replika. Vide priliku u tome da ostanu relevantni i samim time žele se pojaviti po bilo koju cijenu, makar ono što nude nema konkretnu vrijednost.

Tako je to na CES sajmu, svi žele 15 minuta slave, bez obzira na sve. I zato posjetiteljima nije lako, pogube se u gomili koja ne donosi napredak pa mogu propustiti ono što ga ustinu donosi. No, nekako ne mogu promašiti s velikanima kao Sony, koji dan ranije otvaraju svoje "štandove" kako bi prije svih najavili ono što slijedi.

Ukratko, oni iskusniji znaju kako se nositi sa svime što CES nosi pa se pripreme prije samog dolaska na sajam. Dakle, ove godine treba paziti na osam bitnih stavki, pa krenimo redom podrobnije ih opisivati...

1. Seks roboti (i općenito roboti)

Često se kroz 2018. moglo čuti i vidjeti kako ljudski djeluju roboti, posebno oni namijenjeni seksualnom užitku. Pa, CES je prilika za uhvatiti val i ponuditi nešto novo. U sjeni toga bit će "obični" roboti, koji su namijenjeni drugim aktivnostima, ne seksu.

2. Virtualna stvarnost

Nekako je ovaj tehnološki segment posustao, ali HTC najavljuje nešto novo i posebno pa treba pomno pratiti što bi CES mogao donijeti. Možda se VR tržište probudi!

3. Umjetna inteligencija

Sve se vrti oko nje, svaki uređaj, softver, događaj... Ni CES nije drugačiji, ali u moru najava i reklama, najbolje je pratiti što najveće imaju za reći. I, ako baš imate vremena, popratite i one manje razvikane.

4. Automobili

Nekako se čini da će 2019. biti prekretnica jer BMW najavljuje prezentaciju samovozećeg automobila u suradnji s Amazonom. Svakako, Google i Apple to neće mirno promatrati, kao ni proizvođači automobila, tako da ćemo vidjeti mnogo noviteta na tržištu kroz ovu godinu. CES je postao i jedan od najvećih automobilskih sajmova na svijetu upravo zahvaljujući tehnologiji.

5. Dronovi

Sve su bolji, brži, pametniji, lakši, jednostavniji, jeftiniji... A na CES sajmu bismo mogli vidjeti mogućnosti koje nude kad se radi o dostavljačkom dijelu priče.

6. Savitljivi pametni telefoni

FlexPai je već pokazao uređaj kojem se zaslon može savijati, a navodno bi i LG mogao ponuditi nešto novo. Nije naodmet popratiti što se u ovoj priči sprema.

7. Bijela tehnika i internet

Samsung i LG svake godine predstavljaju hladnjake, perilice i pećnice koje si rijetki mogu priuštiti, a izuzetak neće biti ni ova godina. Ali, zanimljivo je vidjeti implementaciju umjetne inteligencije u bijelu tehniku.

8. Televizija

Nekad glavna sila na CES sajmu, a danas grana koja se muči. Ipak, najmanje jedan proizvođač predstavit će 16K rezoluciju i cijeli niz njih 8K. Možda se nešto može pronaći na ovom polju, možda...